Η «οριστική» λύση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που είχε προεξοφληθεί ότι θα εισαγόταν και θα ψηφιζόταν με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν έφτασε τελικά ποτέ στη Βουλή. Ετσι η αβεβαιότητα που ακολουθεί τον πολιτιστικό οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο παρατείνεται αλλά πολλαπλασιάζεται σε κλίμα πολιτικής αστάθειας.
Στην πραγματικότητα, η τροπολογία που αναμενόταν κατατέθηκε αλλά όχι στη μορφή που θα επιθυμούσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος και ίσως και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
Ετσι, από το «μείζον» επιστρέψαμε στο «ελάσσον». Αυτό που γίνεται είναι η παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 της διάταξης που είχε ψηφιστεί την περασμένη άνοιξη και με την οποία χορηγείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στον ΟΜΜΑ. Πρακτικά, το Μέγαρο Μουσικής απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εξαιρείται από τον υπολογισμό τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής από καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου. Με την προτεινόμενη τροπολογία, παρατείνεται, επίσης και για τον ίδιο χρόνο η θητεία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΜΑ.
Η διατήρηση στη ζωή είναι κι αυτό «κάτι», αλλά όσο δεν επιλύεται το κεντρικό πρόβλημα που είναι η απεμπλοκή του οργανισμού από τα δύο μεγάλα δάνεια τα οποία ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων (150 και 95 εκατ. αντίστοιχα), η πορεία του ΜΜΑ παραμένει επί της ουσίας ναρκοθετημένη. Με τη διαρκώς εξαγγελλόμενη «συνολική λύση» μεταβιβάζεται στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ως ένα είδος «ανταλλάγματος» για την ανάληψη, εκ μέρους του κράτους, του χρέους του ΜΜΑ. Επίσης, η πολιτεία θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. με έξι μέλη, ενώ πέντε μέλη θα προέρχονται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».
Το Γενικό Λογιστήριο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική βούληση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να κλείσει το θέμα πριν από την πιθανή διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Ομως, φαίνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για να δώσει την έγκρισή του είτε δεν έσπευσε να προωθήσει τη σχετική ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παρούσα Βουλή δεν θα προλάβει να επεξεργαστεί καμία «οριστική» λύση, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων. Ετσι η «καυτή πατάτα» πέφτει στη νέα κυβέρνηση και σε περίπτωση που έχουμε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, το ζήτημα του Μεγάρου Μουσικής περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με σχετική καχυποψία το σχέδιο μιας συνολικής λύσης, καθώς, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οικονομικά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκονται «στο σκοτάδι».