Πώς σχεδίαζαν να «χτυπήσουν» στις φυλακές

Πώς σχεδίαζαν να «χτυπήσουν» στις φυλακές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλάσνικοφ, ρουκετοβόλο, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και υλικά για την κατασκευή βομβών βρέθηκαν στο σπίτι – γιάφκα του Ξηρού στην Ανάβυσσο. Θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση κατά των φυλακών Κορυδαλλού που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τη νύχτα της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δράστες θα ανατίναζαν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στον εξωτερικό μαντρότοιχο της φυλακής και στη συνέχεια θα άνοιγαν πυρ κατά των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς προκειμένου να διευκολύνουν την απόδραση των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί κατά τη μαζική απόδραση Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων το 2012.

«Εάν ο Ξηρός και οι συνεργοί του κατάφερναν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους θα μιλούσαμε για μαζική απόδραση μέχρι και 2.000 κρατουμένων από τη φυλακή του Κορυδαλλού» σχολίασε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που προΐσταται των ερευνών.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η πυροδότηση του αυτοκινήτου – βόμβα θα γινόταν με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται οι αστυνομικοί, από το γεγονός ότι στο κρησφύγετο του Ξηρού βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα μεταποιημένα με καλώδια.

Ταυτόχρονα, από τμήμα χειρόγραφων σημειώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι ο οπλισμός θα μεταφερόταν έξω από τις φυλακές με δεύτερο όχημα, τύπου βαν. Στο εν λόγω σχεδιάγραμμα (το οποίο φέρεται να έχει συντάξει η νεαρή συνεργός του Ξηρού) περιγράφεται με λεπτομέρεια η διάταξη του οπλισμού στο εσωτερικό του οχήματος. Ενδεικτικά, δίπλα στις δύο συρόμενες πόρτες στα δεξιά και αριστερά του βαν υπάρχουν ενδείξεις «Σάκος 1» και «Σάκος 2», ενώ πιο πίσω υπάρχουν ενδείξεις για τοποθέτηση ενός σάκου για το ρουκετοβόλο RPG καθώς και ενός ακόμα σάκου με υλικά παραλλαγής «μικρού βαν» που πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιείτο για τη διαφυγή των δραστών. Στο πίσω μέρος του οχήματος και κάτω από ένα σεντόνι χρώματος θαλασσί επρόκειτο να βρίσκεται κρυμμένο το ρουκετοβόλο, ενώ ακριβώς δίπλα, κάτω από καρό κουβέρτα θα υπήρχαν πέντε «καλάμια», δηλαδή πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ. Μεταξύ αυτών και ένα με διπλό γεμιστήρα που θα χρησιμοποιούσε άτομο με μικρό όνομα «Γιώργος».

Τέλος, στο σχεδιάγραμμα υπάρχουν οι ενδείξεις ΑΧ1 και ΑΧ2 που πιθανολογείται ότι αναφέρονται σε χειροβομβίδες.

Το σχέδιο απόδρασης ματαιώθηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, καθώς η τελική πρόβα ήταν προγραμματισμένο να γίνει το βράδυ του Σαββάτου, λίγες δηλαδή ώρες μετά τη σύλληψη του Ξηρού στην Ανάβυσσο.

«Καθαρά» τα όπλα

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες η βαλλιστική εξέταση στα οκτώ καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη γιάφκα του Ξηρού στην Ανάβυσσο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις όλα τα όπλα είναι «καθαρά», καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν.

Τέλος, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στην «Κ» ότι τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν σχετικής ελευθερίας κινήσεων εντός της φυλακής παρόλο τον θόρυβο που είχε προκληθεί πέρυσι με αφορμή το «πάρτι» Ξηρού – Πυρήνων στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης φέρονται να παρέμεναν μέχρι το κλείσιμο των κελιών τους στις 9 μ.μ. στο αρχιφυλακείο, κοντά δηλαδή στην κεντρική είσοδο των φυλακών Κορυδαλλού.

Αιχμές από τον δήμαρχο Κορυδαλλού

Ολες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών κατέδειξε ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, ως ηθικούς αυτουργούς για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες του Κορυδαλλού εξαιτίας της παραμονής των φυλακών εντός του αστικού ιστού. «Ηθικοί αυτουργοί για τον σοβαρό κίνδυνο που διέτρεξαν και διατρέχουν επί δεκαετίες οι πολίτες του Κορυδαλλού είναι όλες οι κυβερνήσεις, των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες κάθε φορά που γίνονται αποδράσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων, αναγνωρίζουν το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα του λαού της περιοχής μας για απομάκρυνση της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας».

Ο κ. Κασιμάτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδιαζόταν στις φυλακές Κορυδαλλού, τόνισε ότι η είδηση «προκαλεί φόβο, οργή, αγανάκτηση και, φυσικά, ανακούφιση για την αποτροπή του, στους δημότες της πόλης

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατό να σχεδιαζόταν ένα μαζικό έγκλημα, που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας ολόκληρης πόλης, δεδομένου ότι πέρα από τους 3.000 κρατουμένους και εργαζομένους, οι φυλακές βρίσκονται κυριολεκτικά “μια ανάσα” από 10 σχολικές μονάδες, από 3 παιδικούς σταθμούς και 2 αθλητικά κέντρα, στα οποία καθημερινά φοιτούν και αθλούνται χιλιάδες παιδιά και κατοικούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή