Η κακοκαιρία δεν πτοεί τους καρναβαλιστές

Η κακοκαιρία δεν πτοεί τους καρναβαλιστές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η βροχή να μην σταμάτησε ούτε λεπτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετράωρης μεγάλης παρέλασης του πατρινού καρναβαλιού, όμως δεν κατάφερε να πτοήσει τους 35.000 καρναβαλιστές, που κατάφεραν να μεταδώσουν στους θεατές μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς για τη ζωή.

Η τρέχουσα επικαιρότητα κυριάρχησε στο σατιρικό, καρναβαλικό πνεύμα, τόσο των αρμάτων του δήμου Πατρέων, όσο και των πληρωμάτων του κρυμμένου θησαυρού, με ευφάνταστες και συναρπαστικές μεταμορφώσεις, ενώ δεν έλειψαν εμπνεύσεις και αφορμές από μια ευρύτατη θεματολογία. Τα θέματα ήταν σατιρικά, καλλιτεχνικά, επηρεασμένα από την οικονομική κρίση και την επικαιρότητα. Επίσης, άλλα θέματα είχαν αντλήσει έμπνευση από τον κινηματογράφο, τα παραμύθια, την μαγειρική και τις μνήμες του χθες, πάντοτε όμως με αυθεντική καρναβαλική διάθεση.

Παράλληλα, οι εξαιρετικές στολές, τα άρματα-οχήματα και οι ευρηματικές κατασκευές που παρουσίασαν τα πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού, απέσπασαν το χειροκρότημα των θεατών.

Στην κορυφή της καρναβαλικής παρέλασης ήταν τα μεταμφιεσμένα μέλη της δημοτικής μουσικής, που παιάνιζαν γνωστά αποκριάτικα τραγούδια και ακολουθούσαν ο βασιλιάς καρνάβαλος και το άρμα της βασίλισσας με την ακολουθία τους, που ήταν σατιρικά άρματα δήμου, άρματα του καρναβαλιού των παιδιών, καθώς και μεταμφιεσμένοι.

Στην συνέχεια, την σκυτάλη πήραν οι 35.000 νέες και νέοι της Πάτρας. Ευρηματικότητα, φαντασία, αστείρευτο κέφι και χορός κι ένα ποτάμι χρωμάτων, χαρούμενων διαθέσεων και εκπλήξεων πλημμύρισε την οδό Κορίνθου, αλλά και τους γύρω δρόμους.

Στο τέλος της παρέλασης το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου άφησε την πιο γλυκιά γεύση σε πατρινούς και επισκέπτες, ενώ στις 9.00 το βράδυ στο μόλο της Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού, με την τελετή λήξης και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου.

Σε Καλαμάτα, Μεγαλόπολη, Ναύπλιο, 'Αργος και σε πολλές ακόμα πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου, ο κόσμος βγήκε στις πλατείες απ' όπου πέρασε η καρναβαλική παρέλαση χειροκροτώντας τους καρναβαλιστές και συμμετέχοντας στα δρώμενα. Σε τίποτα δεν πτόησε η κακοκαιρία τους χιλιάδες καρναβαλιστές του 3ου Καλαματιανού καρναβαλιού. Έξυπνα θέματα κι ευφάνταστες στολές, μετέδωσαν το κέφι και την ζωντάνια τους σε ντόπιους και επισκέπτες, που παρά την βροχή διασκέδασαν μαζί τους σε ξέφρενους ρυθμούς.

Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Βόρεια Ελλάδα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί τους μασκαράδες που έχουν "ξεχυθεί" σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στη Ξάνθη άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές έχουν “πλημμυρίσει” τους δρόμους της πόλης. Με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο “Κάψιμο του Τζάρου”, ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου που θα καεί σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό.

Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς τα προσωπεία τους. "Ατραξιόν" του εορταστικού τριημέρου είναι το συντριβάνι της Πλατείας Καρατάσου, απ' όπου ξεπηδούν αντί για νερό 30 τόνοι κρασιού.

Το περίφημο “Μπουρανί” που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Το “Μπουρανί” κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και φτιάχνουν το "Μπουρανί" μια σούπα με σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξύδι. Αφού σερβιριστεί ξεκινάει γλέντι το οποίο καταλήγει να είναι μια …παρέλαση από φαλλικά σύμβολα και βωμολοχίες, καθώς τα επιτάσσει το έθιμο.

Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι, με χιλιάδες επισκέπτες να γιορτάζουν παρέα με τους αθυρόστομους κουδουνορόφους που χορεύουν και τραγουδούν ενώ είναι ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή