Απ. Φωτιάδης: Frontex και ευρωπαϊκά σύνορα

Απ. Φωτιάδης: Frontex και ευρωπαϊκά σύνορα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αισθανόμουν θυμό για τις κατηγορίες που υφίσταται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Επρεπε να υπάρξει ανακατανομή της ευθύνης, ανάμεσα σε αυτούς που έρχονται για έξι ώρες από τις Βρυξέλλες και επιθεωρούν και αυτούς που αγωνίζονται κάθε μέρα». Με αυτά τα λόγια εξήγησε ο συνάδελφος, Αποστόλης Φωτιάδης, το βράδυ της Πέμπτης, στην ΕΣΗΕΑ, γιατί αποφάσισε να γράψει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο: «Εμποροι των Συνόρων, η νέα Ευρωπαϊκη Αρχιτεκτονική Επιτήρησης» (Εκδόσεις Ποταμός). Υπερβαίνοντας το δίπολο δικαιώματα–ασφάλεια, στο οποίο συχνά εγκλωβιζόμαστε, ο Φωτιάδης εξετάζει τη λειτουργία της frontex και πώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Δρομολογούνται μεγαλόπνοα και πανάκριβα προγράμματα επιτήρησης όλων των μετακινήσεων προς και από τα σύνορα της Ευρώπης, αγνοούνται οι θεσμικές διακρίσεις και ο έλεγχος των εξουσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο… Εκείνο που σοκάρει όμως είναι η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτών», γράφει χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο αναπλ. υπ. Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος εξήρε τη ερευνητική δουλειά του δημοσιογράφου, ο γεν. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάνου, ο οποίος μίλησε για την αναποτελεσματικότητα των κατασταλτικών πολιτικών, η κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία εξήγησε ότι το μέγεθος των ανθρωπιστικών κρίσεων της εποχής μας υπερβαίνει τη δυνατότητα των διεθνών θεσμών να τις αντιμετωπίσουν και δημιουργούν ρωγμές στα ανθρωπιστικά προγράμματα και προβλήματα στα κράτη. Τέλος, ο επικ. καθηγητής του Παντείου, κ. Αγγελος Συρίγος, χαρακτήρισε το βιβλίο «Iστορία εν τω γίγνεσθαι» και προειδοποίησε για το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που περιμένει η χώρα μας το καλοκαίρι και το οποίο θα δοκιμάσει τη νέα κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή