Φρένο στην ασυδοσία των μετεγγραφών

Φρένο στην ασυδοσία των μετεγγραφών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές φοιτητών προς τα κεντρικά ΑΕΙ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμορφώνοντας τον άξονα πάνω στον οποίο πρέπει να κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί μετεγγραφών. Πλέον ο αριθμός των μετεγγραφομένων μπορεί να είναι έως και το 10% του αριθμού εισακτέων κάθε ΑΕΙ και θα αφορούν λόγους υγείας και οικονομικούς λόγους. Παράλληλα, οι 212 μετεγγραφές προς τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ δεν θα γίνουν. Η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμογή μόνο για τις μετεγγραφές στις δύο Αρχιτεκτονικές και όχι για το σύνολο των μετεγγραφών (για να ισχύουν έπρεπε να είχαν υποβληθεί ανάλογες προσφυγές ανά σχολή), όμως είναι σημαντική για το επόμενο νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών. «Πρόκειται για απόφαση-σταθμό για το δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι πλέον θα ισχύει η αρχή της ισότητας των φοιτητών και σταματά η πελατειοκρατία των κομμάτων», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο καθηγητής του ΕΜΠ και δικηγόρος (υποστήριξε την προσφυγή στο ΣτΕ) Δημήτρης Μέλισσας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ και τους 115 πανεπιστημιακούς που προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4264/2014 περί μετεγγραφών και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει αυτού. Ετσι, οι 212 φοιτητές που εδικαιούντο, βάσει του ν. 4264, μετεγγραφή στις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές (107 στο ΕΜΠ και 105 στο ΑΠΘ) θα πρέπει να φοιτήσουν στις σχολές στις οποίες εισήχθησαν με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

Εξετάζοντας την προσφυγή, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι «ο νόμος 4264 του περασμένου έτους δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών». Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ορίζουν ότι το άρθρο 16 επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

• Να προβλέπει ανώτατο όριο για τις μετεγγραφές, το οποίο εύλογα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% επί των εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα.

• Να καθιστά τα όργανα των σχολών και των τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ανώτατου ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητές τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και κατόπιν να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή