Το νομοσχέδιο που ανατρέπει τα πάντα στην Παιδεία

Το νομοσχέδιο που ανατρέπει τα πάντα στην Παιδεία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τροχό … της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει να ανακαλύψει η νέα ηγεσία του υπουργείο Παιδείας, ξεκινώντας από το μακρινό 1982. έτσι με το νομοσχέδιο που συνέταξε καταργεί βασικές ρυθμίσεις νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2011 -2014, επαναφέροντας ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ παρόμοιο με εκείνο που είχε καθιερώσει ο νόμος 1268/1982 του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα προκύψει από δημόσιο και καθολικό διάλογο με τα Ιδρύματα και τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την κοινωνία. Ο διάλογος αυτός θα έχει στόχο την ενδυνάμωση των δημόσιων, δωρεάν και δημοκρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τα οποία θα επεξεργάζονται λύσεις με στόχο την κοινωνική πρόοδο, θα συμβάλλουν με αξιοπιστία και επάρκεια στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα υπηρετούν τις πολλαπλές και σύνθετες κοινωνικές ανάγκες στην κρίσιμη ιστορική περίοδο».

Και συνεχίζει: «Εξάλλου, η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει καθήκον να αποτελεί το χώρο όπου η γνώση δεν θα περιορίζεται σε μία εργαλειακή λειτουργία αλλά θα μετατρέπεται σε μέσο απόκτησης κοινωνικής συνείδησης χειραφέτησης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για να συζητηθούν και να αποκρυσταλλωθούν οι κύριες κατευθύνσεις μιας τέτοιας προσπάθειας. Η συνολική αναδιάρθρωση πρέπει να απαντά στα ερωτήματα πώς και για ποιο σκοπό εκπαιδεύονται οι νέοι στα ΑΕΙ, προς όφελος τίνος και με ποιο στόχο γίνεται η έρευνα μέσα σ' αυτά, καθώς και τι είδους γνώση και ιδεολογία παράγουν» …

Η «Κ» παρουσιάζει το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή