«Γέφυρες» ΑΕΙ σε Κίνα, Ρωσία

«Γέφυρες» ΑΕΙ σε Κίνα, Ρωσία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κίνα στρέφει το βλέμμα το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), επιδιώκοντας να ενισχύσει τις σχέσεις του με την ασιατική οικονομική υπερδύναμη. Μάλιστα ετοιμάζεται να διδάξει στους Κινέζους κατ’ αρχήν χρηματοοικονομικά. Την ίδια στιγμή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναβαθμίζει τις σχέσεις του με τα ρωσικά πανεπιστήμια και τους… θυμίζει τον Αριστοτέλη. Οι κινήσεις των δύο μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας εξωστρέφειας με πολλαπλά οφέλη, για την οποία πάντως υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μείνει ατελής εξαιτίας των ιδεολογικών αγκυλώσεων της νέας ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς εμμένει στην κατάργηση των τριών πρώτων αγγλόφωνων τμημάτων, με δίδακτρα, σε ελληνικά ΑΕΙ για ξένους φοιτητές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, στα σχέδια του ΑΕΙ είναι η δημιουργία νέας κατεύθυνσης -Κινεζικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας- στο υπάρχον Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

Επίσης, το ΕΚΠΑ προτίθεται να αναπτύξει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για Κινέζους φοιτητές, το οποίο θα οργανώνεται στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει και σύστημα μετάφρασης της διδασκαλίας στα κινεζικά. Το πρόγραμμα, με δίδακτρα, θα είναι μονοετές ή διετές με αντικείμενο στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά – Χρηματοοικονομικά και θα οργανωθεί στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Τρίτο σχέδιο είναι η δημιουργία στο ΕΚΠΑ ενός Κέντρου Κινεζικών Σπουδών Κομφούκιος για την προώθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κίνας. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος που ιδρύει το κινεζικό κράτος σε συνεργασία με πανεπιστήμια ανά τον κόσμο είναι η γέφυρα της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού.

Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το κινεζικό υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ, εύλογα, περιλαμβάνει ανταλλαγές φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών, και επιστημονική υποστήριξη από το ΕΚΠΑ των εδρών Ελληνικών Σπουδών σε κινεζικά πανεπιστήμια.

Τα σχέδια αυτά συζητήθηκαν με την υφυπουργό Παιδείας της Κίνας Li Welhong, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα πολυμελούς αντιπροσωπείας ανώτατων στελεχών του υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Να σημειωθεί ότι ήδη στο ΕΚΠΑ υπάρχουν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με 7 κινεζικά πανεπιστήμια.

Το Αριστοτέλειο

Στη Θεσσαλονίκη, το ΑΠΘ από την πλευρά του προχώρησε σε νέα συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με το ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, με έδρα τη Μόσχα, που απαρτίζεται από 19 σχολές, ενώ ανανέωσε τη συμφωνία με το Παν. Διεθνών Σχέσεων. Μέσω των συμφωνιών θα αναβαθμιστούν οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία, θα εκπονηθούν κοινά προγράμματα, ιδίως μεταπτυχιακών σπουδών, θα ενισχυθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ και θα επεκταθούν οι συνεργασίες σε τομείς των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών. Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας συμφώνησε με τους πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων, καθώς και με εκείνον του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτος Ελλάδας – Ρωσίας το 2016, να οργανωθούν στη Θεσσαλονίκη και στη Μόσχα εκθέσεις γνωριμίας για σπουδές στα πανεπιστήμια της Μόσχας και στο ΑΠΘ, ενώ σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης θα οργανωθούν εκθέσεις της ιστορίας της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη σημασία για το ΑΠΘ θα έχει το 2016 και η συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη. Ετσι, τον Μάιο του επόμενου έτους θα οργανωθεί διεθνές συνέδριο με αριστοτελιστές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και τη Ρωσία, ενώ στη Μόσχα θα διοργανωθούν για τον Αριστοτέλη εκδηλώσεις από τα ρωσικά πανεπιστήμια σε όλους τους τομείς που είχε θεμελιακή συμβολή ο Σταγειρίτης φιλόσοφος και πανεπιστήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή