Πόλεμος για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

Πόλεμος για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι βέβαιον πως στην ίδια την Αγία Βαρβάρα καθόλου δε θ’ άρεσαν όλ’ αυτά. Εκείνη τον 3ο αιώνα που ήταν εν ζωή, το μόνο που ήθελε, ήταν να την αφήσουν να δοξάσει τον θεό της στην ηρεμία του σπιτιού της. Αλλά όπως τότε ο πατέρας της ξεσήκωσε όλη τη Ρώμη μόλις έμαθε πως έγινε Χριστιανή η κόρη του, έτσι και τώρα, μόλις μαθεύτηκε η άφιξη του λειψάνου της, η Αττική χωρίστηκε σε… λειψανολάτρες και λειψανομάχους. Καθώς για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η δόξα του Θεού δύσκολα συναντά την ταπεινότητα των πιστών, η Αγία Βαρβάρα, ως προστάτιδα του πυροβολικού, έχει κάνει τα δύο στρατόπεδα να εκσφενδονίζουν τις ρουκέτες της πίστης τους τη μία μετά την άλλη.

Η αρχή, περιέργως, δεν έγινε με την άφιξη των λειψάνων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος υποδέχθηκε τα λείψανα με τιμές που κανείς αρχηγός κράτους δεν έχει ποτέ απολαύσει, αφού υπήρχαν μέχρι και τέσσερις Επίσκοποι οι οποίοι κρατούσαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο.

Οι… εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε πως τα λείψανα της Αγίας θα κάνουν πέρασμα και από το νοσοκομείο του Αγιου Σάββα μαζί με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ώστε να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν οι καρκινοπαθείς! Μπρος στο φάσμα της μάχης μεταξύ των αρρώστων για το ποιος θα αγγίξει πρώτος το θαυματουργό κουτί, έφτασε στα όριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, ο οποίος στην πρωινή εκπομπή του MEGA ξέσπασε μιλώντας για «εμπόριο λειψάνων», που «στέλνει το λάθος μήνυμα στους ασθενείς».

Αμεσα ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης απήντησε πως «εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρισμού!», ενώ προέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να «ρωτήσει ο ίδιος τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αν επιθυμούν ή όχι τη μεταφορά του λειψάνου», αλλά και να «διδαχθεί από τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων».

Παρότι, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας απ’ όταν ξεκίνησε η μάχη για τα λείψανα της Αγίας δεν φαίνεται να θέλει καθόλου να τοποθετηθεί για το ζήτημα, ο κ. Φίλης απ’ την άλλη δεν μοιάζει να θέλει να σταματήσει να μιλά γι’ αυτό. Μάλιστα, εκτός από ράμματα για εκκλησιαστικά άμφια, είχε φυλάξει και μερικά για υπουργικά κουστούμια: «Ο κ. Καμμένος», είπε ο κ. Φίλης, «είναι άψογος υπουργός. Συμπεριφέρεται σε απόλυτη συνέχεια με τον παλαιοκομματισμό. Ομως η Αγία Βαρβάρα δεν έχει ανάγκη τον κ. Καμμένο να της αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους». Κάπως έτσι, ο κ. Φίλης άνοιξε δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά με το πυροβολικό του υπουργείου Αμυνας, που η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδά του.

Διότι, όπως συμπλήρωσε ο κ. Φίλης, «τι δουλειά έχουν τα λείψανα να τριγυρνάνε από εδώ και από κει;». Αναφερόταν βέβαια στη δεύτερη υποδοχή του ιερού σκηνώματος στον δήμο της Αγίας Βαρβάρας, όπου τα λείψανα φορτώθηκαν σε κιλλίβαντα κάνοντας έτσι το twitter να οργιάσει: «Η τελευταία που γύρισε την Αθήνα με κιλλίβαντα», έγραφαν, «ήταν η Μελίνα Μερκούρη!». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, προχώρησε λίγο παρακάτω: «Δύο αρχηγοί κρατών επισκέφθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα» είπε, «και είναι το Αγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας!». Κι αυτό το τελευταίο, λογικά, θα πρέπει να έβγαλε τους ιερείς απ’ τα άμφιά τους. «Επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας» είπε στη δήλωσή του ο κ. Κονιδάρης. Κι έτσι, με την εκκλησία, τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε θρησκευτικό αναβρασμό, η μόνη που συνεχίζει να διατηρεί την ηρεμία της, είναι η ίδια η Αγία Βαρβάρα. Εκείνη θα απολαμβάνει την αγάπη των πιστών για άλλες 12 ημέρες. Και μετά, έχει ο θεός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή