Ακυρώσεις σε νησιά και μικρές ελλείψεις

Ακυρώσεις σε νησιά και μικρές ελλείψεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο βασικές πηγές εσόδων των νησιών, ο τουρισμός και η κατανάλωση, πλήττονται εδώ και δύο εβδομάδες, όπως λένε ξενοδόχοι και σύλλογοι εμπορο-επαγγελματιών, φέρνοντας στα όρια τις εύθραυστες οικονομίες τους.

Για παράδειγμα, στην Πάτμο, η οποία στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στον θρησκευτικό τουρισμό, οι ακυρώσεις έχουν γονατίσει τους ξενοδόχους του νησιού. «Είχαμε 352 ακυρώσεις σε 25 ξενοδοχεία την περασμένη εβδομάδα, κάποιες από αυτές αφορούσαν γκρουπ. Οι άνθρωποι που κάνουν θρησκευτικό τουρισμό είναι μεγάλοι σε ηλικία και φοβούνται πιο εύκολα», λέει η κ. Αννα Ρωμαίου, πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού. Το νησί εφοδιάζεται κανονικά με τρόφιμα, καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά, και μόνο μικρές ελλείψεις έχουν παρατηρηθεί σε γαλακτοκομικά και αλεύρι, σύμφωνα με την ίδια. Η Πάτμος, όμως, έχει και σταθερό τουρισμό, ο οποίος επισκέπτεται και φέτος το νησί, καθώς και κρουαζιερόπλοια τα οποία αράζουν στη Σκάλα για μονοήμερες εκδρομές. «Αυτά μάς στηρίζουν τώρα, αφού τα τετραήμερα και τα εξαήμερα εξαφανίζονται», συμπληρώνει η κ. Ρωμαίου.

Στη Σαντορίνη, αντίθετα, η ζωή κυλάει ομαλά και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου του νησιού, κ. Νίκο Νομικό, δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στις κρατήσεις, ούτε στις προμήθειες, ή την κατανάλωση. «Υπάρχουν αποθέματα για δεκαπέντε ημέρες σε καταναλωτικά αγαθά, όμως το νησί πληρώνει σε μετρητά ή με αντικαταβολή, και έτσι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας». Οι Παριανοί έμποροι, από την πλευρά τους, λένε ότι δεν έχουν ρευστό για να πληρώσουν προμηθευτές, σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Αλιπράντη, πρόεδρο του εμπορο-επαγγελματικού συλλόγου του νησιού. Η τουριστική κίνηση των Ελλήνων έχει περιοριστεί στο μισό, και αυτό βοηθάει να μην υπάρχουν ελλείψεις. Αντίθετα, στη Ρόδο των all inclusive και των μεγάλων γκρουπ ξένων τουριστών, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς. «Η δυσφήμιση που κάνουν οι ίδιοι οι tour operators είναι απίστευτη. Σε ένα ξενοδοχείο, σήμερα, δέχτηκαν 50 τηλεφωνήματα από το εξωτερικό, με τα οποία τούς ρωτούσαν αν έχουν χαρτί υγείας οι τουαλέτες», λέει ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ακυρώσεις είναι πλέον 15%, αλλά και όσοι ξένοι τουρίστες φτάνουν στο νησί, είναι ιδιαιτέρως εγκρατείς. «Πολλές χώρες συνιστούν στους πολίτες τους να έχουν μαζί τους μετρητά. Ομως, οι Ευρωπαίοι δεν συνηθίζουν να παίρνουν μετρητά γιατί φοβούνται τις κλοπές» εξηγεί ο ίδιος. «Οι μόνοι που δουλεύουν τώρα είναι όσοι κάνουν ειδικές προσφορές, και τα all inclusive, αλλά αυτά δεν αφήνουν τίποτα στην τοπική οικονομία», συνεχίζει ο ίδιος. Ο κ. Καραγιάννης υπολογίζει ότι ο τζίρος των τελευταίων δύο εβδομάδων είναι πεσμένος κατά 60%-70%. Λέει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στην τροφοδοσία, όμως ορισμένα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να δώσουν άδειες στους εργαζομένους τους, εφόσον το αδιέξοδο συνεχιστεί.

Στη Νάξο, η σεζόν είχε ξεκινήσει καλά, όπως λέει ο κ. Στρατούρης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού. Το νησί παράγει δικά του αγροτικά προϊόντα, και έτσι δεν παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όμως επηρεάζεται από τα προβλήματα στην εισαγωγή πρώτων υλών, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων. Αν χαθεί η σεζόν για τους εμπόρους, θα επηρεάσει όλο το νησί τον χειμώνα, εξηγεί ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή