«Αθλητικά Μονοπάτια» σε 17 νησιά

«Αθλητικά Μονοπάτια» σε 17 νησιά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξιφασκία; Εμείς;», «Καταπληκτικά!», «Θα έρθετε και του χρόνου;», μερικές μόνο από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παιδιών την πρώτη κιόλας μέρα του προγράμματος «Αθλητικά Μονοπάτια», το οποίο πραγματοποιείται σε 17 νησιά της άγονης γραμμής από τη ΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». «Ενα είδος αθλητικής κατασκήνωσης, διάρκειας τριών εβδομάδων για μαθητές, κατοίκους ακριτικών νησιών», δίνει επιγραμματικά την ταυτότητα του πρωτοποριακού πρότζεκτ που ξεκίνησε πιλοτικά στις 29 Ιουνίου, ο κ. Πάνος Βαζαίος από το Ιδρυμα Νιάρχου. Με τις δηλώσεις συμμετοχής να ξεπερνούν τις 1.800 συνολικά, αναμφισβήτητα αποτυπώνεται ως τεράστια η δίψα των παιδιών για εποικοδομητικές διεξόδους από τις περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές στην ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση.

Πώς προέκυψε η ιδέα; Οπως εξηγεί ο κ. Σταύρος Μπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» –«γέννημα» του γιατρού Τάκη Κουλουβάρη– στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε το 2012 για παροχή ιατρικής βοήθειας με κινητές μονάδες στα απομακρυσμένα νησιά τον χειμώνα, πάντα με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, διαπιστώσαμε ότι σε αρκετά σχολεία με λίγους μαθητές, δεν υπήρχε καν γυμναστής. Για αθλητικούς συλλόγους; Ούτε λόγος. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβαν καθηγητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Παν/μίου Αθηνών, ενώ 110 γυμναστές, 10 σκακιστές και 12 γιατροί στρατολογήθηκαν για να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Μότο μας, το «νους υγιής εν σώματι υγιή», στόχος μας να μεταδώσουμε στα παιδιά το ωφέλιμο μικρόβιο του αθλητισμού.

Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Καστελλόριζο, Κάσος, Κίμωλος, Λειψοί, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, τα νησιά που φιλοξενούν τα «Αθλητικά Μονοπάτια» αυτές τις μέρες. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των αθλητικών δραστηριοτήτων, παραδίδονται μαθήματα ασφαλούς κολύμβησης, ξιφασκίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ), καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης στην άμμο, σκακιού. Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά συμμετέχουν σε κιναισθητικά παιχνίδια. «Τον περασμένο χειμώνα, επισκεφθήκαμε όλα τα νησιά, όπου καταγράφηκαν οι υφιστάμενες υποδομές και οι ανάγκες.

Το κάθε νησί ενισχύθηκε με εξοπλισμό, ο οποίος προσφέρθηκε δωρεάν και θα παραμείνει προίκα για τα παιδιά – 38 παλέτες με ό,τι χωράει ο νους των επίδοξων αθλητών: 12 μπασκέτες, στύλοι για βόλεϊ με δίχτυα, μπάλες, τραπέζια πινγκ πονγκ, σκακιέρες, είδη ξιφασκίας –μάσκες και σπαθιά– εξοπλισμός κολύμβησης, όπως σανίδες, σωσίβια, σκουφάκια», αναφέρουν οι υπεύθυνοι. «Ακόμη και για ένα σχολείο της Αθήνας, όλη αυτή η υλικοτεχνική υποδομή θα ήταν αληθινός θησαυρός», επισημαίνει ο Γιώργος, ένας εκ των τριών γυμναστών που υπηρετούν το πρόγραμμα στην Τήλο, φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα την κατάσταση στο νησί: «Δύο μικρά σχολεία, δημοτικό και γυμνάσιο – λύκειο, σε απόσταση 9 χλμ. μεταξύ τους. Ευτυχώς, η υποστήριξη του δήμου, διαρκής, ουσιαστική και πολύτιμη. Το τσιμεντένιο γήπεδο, που χρησιμοποιόταν μόνο για βόλεϊ, εμπλουτίστηκε με μπασκέτες. Τα είδη ξιφασκίας, πρωτόγνωρα για τα 35 παιδιά – «μοιάζεις με μελισσοκόμο», τα σχόλια στη θέα της μάσκας. Ολα γεμάτα ανυπομονησία – και να σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα κοιμούνται αργά επειδή οι γονείς τους, με κύρια πηγή εισοδήματος τον τουρισμό, δουλεύουν ώς αργά, οπότε τα παίρνουν μαζί τους».

Η Γεωργία, συντονίστρια της εξαμελούς ομάδας γυμναστών στη Νίσυρο και προπονήτρια ξιφασκίας, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της: «Στα σοκάκια, εισπράττεις από παντού καλημέρες. Ο δήμαρχος, οι αρχές μάς συνδράμουν. Τα παιδιά ρωτούσαν με λαχτάρα βλέποντας να καταφτάνει ο εξοπλισμός: “Είναι όλα δικά μας; Θα τα κρατήσουμε;”. Φιλοδοξία μας; Να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για τον αθλητισμό, αλλά και αρχές που θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή: αυτογνωσία, αυτοπειθαρχία, κοινωνικοποίηση, ομαδικότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή