«Χρυσές δουλειές» με πλαστά έγγραφα στο λιμάνι της Πάτρας

«Χρυσές δουλειές» με πλαστά έγγραφα στο λιμάνι της Πάτρας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Εξακολουθούν να θησαυρίζουν τα κυκλώματα που προμηθεύουν τους μετανάστες με πλαστά ή κλεμμένα έγγραφα, για να ταξιδέψουν με πλοία προς Ιταλία μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Οπως εκτιμάται, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα κυκλώματα αυτά έχουν εισπράξει τουλάχιστον 600.000 ευρώ. Στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας εξηγούν στην «Κ» ότι, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουν, τόσο από τις καταθέσεις μεταναστών που έχουν συλληφθεί όσο και από τις συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις πώλησης πλαστών εγγράφων, κάθε μετανάστης που θέλει να προμηθευθεί ένα τέτοιου είδους έγγραφο μπορεί να πληρώσει από 1.000 έως 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί 206 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, αλλά εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων που πραγματοποιούν στο λιμάνι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε διάφορα οχήματα, κυρίως φορτηγά, με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας, 168 μετανάστες.

Σημαντικός αριθμός από τους συγκεκριμένους μετανάστες εκτιμάται ότι είχαν πληρώσει από 500 έως 1.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποια κρύπτη φορτηγού. Οσο δε για τους υπόλοιπους, ρίσκαραν όχι μόνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, αφού είχαν κρυφτεί σε διάφορα σημεία των φορτηγών, όπως, για παράδειγμα, στα ημιαξόνια. Εδώ, ας σημειωθεί ότι οι έφοδοι μεταναστών ανησυχούν τους οδηγούς, αφού μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα και να καθυστερήσει το δρομολόγιό τους, με τις όποιες ενδεχομένως οικονομικές συνέπειες.

Οσον αφορά τις ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της διακίνησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας περίπου 70 άτομα, τα οποία επιχείρησαν να διακινήσουν μετανάστες.

Ωστόσο, όπως λένε στην «Κ» στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούν στην πλειονότητά τους τους ενδιάμεσους κρίκους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μεταφορά, έναντι κάποιας αμοιβής.

Στο μεταξύ, τον τελευταίο καιρό, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου δεκάδες μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν μαζικά μέσα στο λιμάνι, λίγη ώρα πριν αναχωρήσουν πλοία με προορισμό την Ιταλία. Ομως, τα μέτρα που έχει πάρει το Λιμεναρχείο της Πάτρας αποτρέπουν τους μετανάστες, οι οποίοι έπειτα από λίγη ώρα εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους.

Σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην Πάτρα, δεν παρατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική αύξηση, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με τη μεταναστευτική ροή από τα νησιά του Αιγαίου.

Οπως εκτιμάται, οι μετανάστες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και πρώην εργοστάσια της Πάτρας, απέναντι ακριβώς από το νέο λιμάνι, φθάνουν περίπου τους 300.

Εθελοντικές κινήσεις πολιτών και εθελοντικές οργανώσεις γιατρών προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και ιατρική περίθαλψη, ενώ ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να δημιουργήσει ανοιχτή δομή υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην «Κ» το μέλος της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων – Μεταναστών, Χριστίνα Ταμπακοπούλου, «πρόκειται για μύθο τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι, ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν υγειονομική βόμβα», τονίζοντας ότι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού αλλά και της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου παρέχουν βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή