ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αγκάθι» ο διορισμός διοικητών νοσοκομείων

«Αγκάθι» ο διορισμός διοικητών νοσοκομείων

Πιο κοντά φέρνουν τα προαπαιτούμενα των εταίρων το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοκρατική επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην αποπολιτικοποίηση της διοίκησης, γεγονός που ουσιαστικά θέτει σε «πάγο» την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία παύονται αζημίως οι διοικητές και στη θέση τους τοποθετούνται πρόσωπα επιλογής του υπουργού. Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί έντονος προβληματισμός για το τι θα κάνουν σε πρώτη φάση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς υποστηρίζουν ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα νοσοκομεία την περίοδο του τελευταίου εξαμήνου και προσπαθούν να βρουν λύσεις που να μην αντιβαίνουν στην υποχρέωση αποπολιτικοποίησης της διοίκησης.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαρχής καλούσε τους διοικητές να παραιτηθούν, χωρίς ωστόσο η έκκληση αυτή να έχει αποτελέσματα. Από τους περίπου 180 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, έως και χθες, το υπουργείο Υγείας είχε αποδεχθεί 15 παραιτήσεις και είχε προχωρήσει στην παύση ενός διοικητή. Οι παραιτήσεις θα έλυναν τα χέρια του υπουργείου, καθώς δεν θα χρειαζόταν να αποζημιώσει τους «αποπεμφθέντες». Οι σημερινοί διοικητές έχουν τριετή θητεία που λήγει στο τέλος του 2016 και ο διορισμός τους έγινε ύστερα από αξιολόγηση από ειδική επιτροπή με βάση -σύμφωνα με το τυπικό- προσόντα και εμπειρία στη διοίκηση.

H τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από δέκα ημέρες, λίγα 24ωρα πριν από «το θρίλερ των Βρυξελλών», χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταβατική, έως ότου θεσπιστεί νέο διοικητικό μοντέλο γενικά για τον χώρο της Υγείας, αν και η θητεία των διοικητών επιλογής υπουργού Υγείας θα ήταν… διετής. Ο αναπλ. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, έθετε το 2016 ως χρονικό ορίζοντα για το νομοσχέδιο με το νέο διοικητικό μοντέλο στον χώρο της Υγείας, που θα περιλάμβανε αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων, ληπτών υπηρεσιών υγείας και τοπικών κοινωνιών. Και σε πλήρη αντίθεση με τα νέα δεδομένα, υποστήριζε ότι «είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να επιλέξει ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το πολιτικό της σχέδιο στην υγεία».

Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης -κυρίως της Ν.Δ.- που κατηγόρησαν για κομματισμό την ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το υπουργείο θα μπορούσε να αξιολογήσει τους υφιστάμενους διοικητές και μετά να τους αντικαταστήσει με τους «επιλαχόντες» της επιτροπής αξιολόγησης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και με την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, δεν έλειψαν ποτέ οι επικρίσεις σχετικά με την επιλογή προσώπων πιο κοντινών στην εκάστοτε κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την «ποσόστωση 4-2-1», της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.