Μειωμένος ο αριθμός προσφύγων στην Πάτρα

Μειωμένος ο αριθμός προσφύγων στην Πάτρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Τα capital controls φαίνεται ότι «έδιωξαν» μεγάλο αριθμό μεταναστών από την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του κεντρικού Λιμεναρχείου της πόλης.

Οπως ανέφερε χθες ο κεντρικός λιμενάρχης Τρύφων Κοροντζής, από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των φορτηγών που ταξιδεύουν προς Ιταλία.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης, ο λιμενάρχης περιέγραψε την κίνηση μιας ημέρας στο λιμάνι, όπου τρία πλοία προς Ιταλία μετέφεραν μόλις 50 φορτηγά. Κι όταν είναι τόσο μικρός ο αριθμός των φορτηγών, οι μετανάστες που έχουν ως σκοπό να κρυφτούν σε κάποια από αυτά διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι έχει μειωθεί τόσο ο αριθμός των μεταναστών που κυκλοφορούν στην παραλιακή ζώνη, όσο και αυτών που βρίσκονται σε διασταυρώσεις δρόμων για να καθαρίζουν παρμπρίζ αυτοκινήτων, προκειμένου να εξοικονομούν λίγα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν άλλους δρόμους εξόδου από τη χώρα, κυρίως μέσω των βόρειων συνόρων.

Οσον αφορά τις συλλήψεις διακινητών αλλά και μεταναστών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν είτε με πλαστά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε κάποιο όχημα, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο Τρύφων Κοροντζής επιβεβαίωσε το πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ». Συνελήφθησαν 206 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, και άλλοι 168 που εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε διάφορα οχήματα, κυρίως φορτηγά. Επίσης συνελήφθησαν 67 άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν ως διακινητές.

Συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014, προκύπτει αύξηση του αριθμού των συλληφθέντων με πλαστά και μείωση του αριθμού των συλληφθέντων χωρίς έγγραφα, όπως και μείωση του αριθμού των συλληφθέντων για διακίνηση. Ειδικότερα, πέρυσι είχαν συλληφθεί 173 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, καθώς και άλλοι 280 οι οποίοι εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε διάφορα οχήματα, ενώ είχαν συλληφθεί 73 άτομα ως διακινητές.

Στο πλαίσιο του απολογισμού της δράσης του Λιμεναρχείου για το α’ εξάμηνο του 2015, ο κ. Κοροντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια και έγινε εφικτή η άμεση είσπραξη προστίμων για υπέρβαρα φορτηγά, με αποτέλεσμα από τις 13 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου να έχουν εισπραχθεί περίπου 34.000 ευρώ, τα όποια ήδη έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ακόμη, ο λιμενάρχης σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά των κρατητηρίων, η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση του συστήματος ρύθμισης θαλάσσιας κυκλοφορίας VTS και η μετεγκατάστασή του στο νέο λιμάνι, όπως επίσης και του συστήματος C41.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή