Μία «Prognosis» για τη νόσο του Πάρκινσον

Μία «Prognosis» για τη νόσο του Πάρκινσον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λιτά λόγια μπορούν να αποτυπωθούν οι δυνατότητες των ελληνικών πανεπιστημίων: Την πρώτη θέση κατέλαβε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup 2015». Πόσους κέρδισε; Οι συμμετέχοντες ήταν 320.000 ομάδες!

Ειδικότερα, η ελληνική ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό με την καινοτόμο εφαρμογή Prognosis. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι ερευνητές του ΑΠΘ, η ομάδα δημιούργησε μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο δραστηριότητας, η οποία διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μόλις η εφαρμογή εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο καταγράφει δεδομένα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή (π.χ. αλλαγή στη φωνή, ύπαρξη τρόμου, ηρεμίας, αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, τρόπο βαδίσματος, ποιότητα ύπνου), δημιουργώντας ένα διάνυσμα δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Η προηγμένη ανάλυση της ομιλίας και της κινητικής δραστηριότητας σε μεγάλη βάση δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης. Η εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα, ανώνυμα, από εθελοντές υγιείς και ασθενείς και τα στέλνει στο server της Prognosis για εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων. Η Prognosis μπορεί επιπλέον να υποβοηθά τους ασθενείς, π.χ. στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους.

Η ομάδα του ΑΠΘ, που αποτελείται από τους φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition. Μάλιστα, συνεχίζει την παράδοση του ΑΠΘ, καθώς ομάδα του κ. Χατζηλεοντιάδη έχει διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες πέντε φορές, τις χρονιές 2004, 2005, 2007, 2011 και 2012.

Το «Imagine Cup» είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.

Η επιλογή της ομάδας του ΑΠΘ έγινε μέσω διαγωνισμού σε εθνικό επίπεδο στις 23 Απριλίου στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση, και το βραβείο Ability Award θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ να επιστρέψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, για να επεκτείνει το πρότζεκτ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εφαρμογής.

Η σημασία της εφαρμογής του ΑΠΘ καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί συχνή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπολογίζεται πως οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή