Πακέτα βοήθειας, βάσει των αναγκών για τους μετανάστες

Πακέτα βοήθειας, βάσει των αναγκών για τους μετανάστες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πολυπόθητη ταυτοποίηση, μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες τους μετανάστες και πρόσφυγες που τελείωναν με τη γραφειοκρατία του Αστυνομικού Τμήματος. Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ισχυρή παρουσία εθελοντών, μοίραζε στους μετανάστες ανθρωπιστική βοήθεια, σε τέσσερα διαφορετικά κουτιά: επιβίωσης, οικογενειακό, γυναικείο, βρεφικό. Περίπου 400-500 μετανάστες εφοδιάστηκαν με πακέτο βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες και πρόσφυγες που εξυπηρετήσαμε ήταν ενήλικες άρρενες, αλλά υπήρχαν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι πολύ δύσκολη, όπως αντίστοιχα είναι πολύ δύσκολη και για τους υπαλλήλους των διαφόρων υπηρεσιών», λέει στην «Κ» η κ. Αγγελική Φανάκη, επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος βοήθειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Παρά την ταλαιπωρία τους, πρόσφυγες και μετανάστες ήταν πολύ υπομονετικοί και ήρεμοι. Βεβαίως, όταν είχαμε να κάνουμε με οικογένειες, ήταν εμφανής η αγωνία των γονιών μόλις κάποιο παιδάκι απομακρυνόταν για λίγο», συμπληρώνει.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 10.000 νεοεισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες, μέσω κυτίων που περιλαμβάνουν είδη ξηράς τροφής, ατομικής υγιεινής (σαπούνι, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα κ.λπ.), βρεφικών ειδών (από πάμπερς μέχρι σαμπουάν), πόσιμου νερού κ.ά. Η διανομή ξεκίνησε χθες στην Κω, όπου και θα συνεχισθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσει σε Σάμο και Χίο, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Ρόδο και Κρήτη. Σε Σάμο και Χίο έχουν αναπτυχθεί και από μία κινητή μονάδα νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες πραγματοποιούν στους περιπλανώμενους μετανάστες τις πρώτες βασικές εξετάσεις, με σκοπό, εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας, να παραπεμφθούν για περίθαλψη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος, υλοποιεί ένα έκτακτο σχέδιο δράσης τους επόμενους τρεις μήνες, ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 300.000 ευρώ), μετά από σχετική χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου από το Ταμείο DREF (Disaster Relief Emergency Fund).

Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα, με παρουσία κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας και νοσηλευτικής, σε δύο βάρδιες.

Οι εθελοντές έχουν αναλάβει, κυρίως, τη διανομή του φαγητού (τρία γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον παιδότοπο του Κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή