Κουράκης: «Δεν φέρουμε ευθύνη για κενά στα σχολεία»

Κουράκης: «Δεν φέρουμε ευθύνη για κενά στα σχολεία»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Τάσος Κουράκης ανέλαβε από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Παιδείας ως αναπληρωτής του τέως υπουργού Αριστείδη Μπαλτά. Χθες ο κ. Κουράκης δήλωσε αναρμόδιος για τα πρωτοφανή κενά σε σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση – 272 σχολεία δεν λειτουργούν διότι δεν έχουν ούτε έναν εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτός από τη μάχη για μία θέση αναπληρωτή, εξαιτίας του αλαλούμ στις διαδικασίες που υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τα λάθη του.

Ειδικότερα, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών (περίπου 21.000) ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι «εμείς δεν ευθυνόμαστε για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς τα σχολεία έπρεπε να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό και όχι με αναπληρωτές διαρκώς». Και δεν αρκέστηκε σε αυτό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχώρησε και σε υποσχέσεις: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σταδιακά θα καταργήσουμε αυτό το αίσχος, διότι περί αίσχους πρόκειται να κλείνουν τα σχολεία με κενά κάθε χρόνο. Τα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κενά, αφορούν κυρίως μονοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία». Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε τους συνδικαλιστές αναφέροντας ότι οι πρώτοι αναπληρωτές θα φθάσουν στα σχολεία αρχές Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η υπηρεσιακή υπουργός κ. Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου «στις 23/9 θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες της πρωτοβάθμιας και στις 24/9 οι πίνακες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προσλήψεις με προτεραιότητα στα κενά της πρωτοβάθμιας και στους βασικούς κλάδους μαθημάτων της δευτεροβάθμιας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές όπου δεν λειτούργησαν σχολεία (απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές) και περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα κενά». Μόνο που, όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης, καθώς οι προσλήψεις θα γίνονται τμηματικά, κενά σε βασικές ειδικότητες αναμένεται να υπάρχουν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, περίπου 900 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και, κατά πληροφορίες, άλλοι 5.000 της δευτεροβάθμιας έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία θέση αναπληρωτή. Ο λόγος; Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν υποβάλει αίτηση κατά την πρώτη πρόσκληση που απηύθυνε το υπουργείο Παιδείας, όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές εκπαιδευτικών κατά της εγκυκλίου του Τ. Κουράκη. Ετσι το υπουργείο αναγκάστηκε να ορίσει νέα προθεσμία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να επιβεβαιώσουν την πρώτη αίτηση. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι δεν το έκαναν, καθώς δεν ενημερώθηκαν για την επανάληψη της διαδικασίας. Συνολικά, υπεβλήθησαν περί τις 160.000 αιτήσεις.

Η κ. Κιάου -το ενδιαφέρον της οποίας για να λύνει προβλήματα εντυπωσιάζει- συναντήθηκε επίσης χθες με τη γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ και συμφώνησε για χορήγηση πιστώσεων για 860 συμβασιούχους διδάσκοντες.

Τέλος, στον αέρα βρίσκονται το πρόγραμμα «Οδυσσέας» (αφορά την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό) και οι Σχολές Γονέων (επιμορφώνουν τους γονείς για θέματα των παιδιών, με βάρος στην ενδοσχολική βία), προγράμματα με δεκαετή πορεία, στην υλοποίηση των οποίων εμπλέκονται περίπου 2.000 εκπαιδευτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τα δύο προγράμματα επιμορφώθηκαν περισσότερα από 22.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή