Χωρίς έλεγχο 38.000 «πόθεν έσχες» δημ. υπαλλήλων

Χωρίς έλεγχο 38.000 «πόθεν έσχες» δημ. υπαλλήλων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες δηλώσεις «πόθεν έσχες» κρατικών αξιωματούχων, υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών, δικαστών κ.ά., που υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν λεπτομερή στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση, παραμένουν για μήνες χωρίς κανένα έλεγχο!

Οι ανέλεγκτες δηλώσεις φθάνουν, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, στις 38.000 και στοιβάζονται στα γραφεία της Ειδικής Επιτροπής που ελέγχει και τους πολιτικούς, δίχως να υπάρχει δυνατότητα αλλά και ο μηχανισμός ακόμα και για τυπικό έλεγχο.

Το θέμα που απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το ανέλεγκτο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συνεπάγεται αδιαφάνεια και ίσως ατιμωρησία για την περιουσιακή κατάσταση κρατικών λειτουργών και προσώπων που κατέχουν κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής και της διαχείρισης κρατικού χρήματος. Το πώς φθάσαμε στο ανέλεγκτο των δηλώσεων, που αναμένεται να απασχολήσει αρμοδίως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ολα ξεκίνησαν, όπως αποκαλύπτεται από έρευνα της «Κ», όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (γνωστό ως ν/σ για το γάλα) που περιείχε εκατοντάδες διατάξεις για πολλά θέματα. Ανάμεσα στον κυκεώνα αυτών που αφορούσαν πάσης φύσεως θέματα, περιελήφθη και μία διάταξη από εκείνες που ουδείς προσέχει…

Σε ένα άρθρο του ειδικού νόμου που καθόριζε έως τότε –μέσα του 2014– τον τρόπο αλλά και τον αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για όλες τις κατηγορίες πολιτών, πλην των πολιτικών, υπήρξε μια μικρή τροποποίηση.

Συγκεκριμένα, στον νόμο 3213 του 2003 που όριζε τα του ελέγχου «πόθεν έσχες» προστέθηκε ένα εδάφιο, το 3Α, από όπου και γεννήθηκε το νέο νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται πλέον στον νόμο που ισχύει από τα μέσα του 2014 και είναι ο νόμος 4281 – συγκεκριμένα τα άρθρα 222 – 230 και ειδικότερα το άρθρο 225. Τι επέφερε αυτή η μικρή τροποποίηση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για χιλιάδες πολίτες;

Οι δηλώσεις για το «πόθεν έσχες» και ο έλεγχός τους, που έως τότε ανήκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για το σύνολο των ελεγχομένων πλην των πολιτικών, «μεταφέρθηκαν» –και αυτές– στην Ειδική Επιτροπή που ελέγχει τους πολιτικούς.

Η μεταφορά αυτή στάθηκε η αιτία για την ουσιαστική αποδυνάμωση κάθε δυνατότητας ελέγχου, καθώς η Επιτροπή που ελέγχει τους πολιτικούς –με μεικτή σύνθεση– ήδη αδυνατούσε να ελέγξει τα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα το θέμα είχε από τότε απασχολήσει και τη Βουλή, ενώ και ο νυν υπ. Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, είχε επισημάνει την αδυναμία της Επιτροπής να ελέγξει μόνο τους πολιτικούς.

Με τις επιπρόσθετες 38.000 δηλώσεις (δικαστών, δημοσιογράφων, κρατικών λειτουργών κ.ά.) η Επιτροπή για τους πολιτικούς «μπλόκαρε» εντελώς.

Ούτε μία δήλωση «πόθεν έσχες» κρατικού αξιωματούχου ή άλλου υπόχρεου δεν μπόρεσε να ελέγξει έως σήμερα, καθώς ήταν επιφορτισμένη πέραν των δηλώσεων εν ενεργεία πολιτικών να ελέγξει και τους πολιτικούς που διετέλεσαν σε θέσεις-κλειδιά από το 1974 έως σήμερα!

Η μεταφορά της αρμοδιότητας για τον έλεγχο χιλιάδων δηλώσεων «πόθεν έσχες» από την Αρχή για το ξέπλυμα στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, απασχολεί από καιρό το Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα, στο πλαίσιο μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς και τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας στον δημόσιο βίο, να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT