VW: 9.119 τα οχήματα με «πειραγμένο» λογισμικό

VW: 9.119 τα οχήματα με «πειραγμένο» λογισμικό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες είναι στην Ελλάδα τα οχήματα των εταιρειών Volkswagen και Audi που φέρουν το λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται μικρότερες εκπομπές καυσαερίων (και συγκεκριμένα οξειδίων του αζώτου), σύμφωνα με ενημέρωση του επίσημου αντιπροσώπου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η εταιρεία Kosmocar A.E., σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από την Volkswagen AG, ανακοίνωσε πως από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882 επαγγελματικά οχήματα Volkswagen. Πρόκειται για οχήματα συγκεκριμένων μοντέλων και ετών κατασκευής, τα οποία είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες τύπου EA 189. «Τα αυτοκίνητα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση», σημειώνει η Kosmocar AE.

«Πρόκειται για παλιότερα οχήματα, που ικανοποιούσαν το πρότυπο EU5. Τα αυτοκίνητα που πωλούνται τώρα από τις αντιπροσωπείες μας ανήκουν στην κατηγορία EU6 και δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα», λένε πηγές της αντιπροσωπείας.

Τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται; Το πρώτο βήμα θα είναι η ενημέρωση των κατόχων. Τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις ιστοσελίδες www.volkswagen.gr και www.audi.gr θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, καθώς και η δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται. Με την εισαγωγή του αριθμού πλαισίου (ο αριθμός βρίσκεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου) σε ειδικό χώρο αναζήτησης, θα μπορεί ο καθένας να δει εάν το αυτοκίνητό του φέρει το λογισμικό.

Οπως ενημερώνει η Kosmocar, εντός του Οκτωβρίου, η Volkswagen και οι άλλες μάρκες του ομίλου, των οποίων τα αυτοκίνητα επηρεάζονται, θα επιδείξουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις τεχνικές λύσεις και την εφαρμογή τους. Κατόπιν αυτών, θα ενημερωθούν οι κάτοχοι των οχημάτων προκειμένου να κλείσουν ραντεβού στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Συνεργατών Service της Kosmocar Α.Ε. για την εφαρμογή των απαραίτητων τεχνικών μέτρων.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από πελάτες μας που ζητούν πληροφορίες για το εάν το αυτοκίνητό τους έχει πρόβλημα και τι πρέπει να κάνουν», λένε από την Kosmocar. «Εμείς διαβεβαιώνουμε τον κόσμο πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας και επικινδυνότητας με τα οχήματα», διευκρινίζουν. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν επηρεάστηκαν οι πωλήσεις ή η επισκεψιμότητα στις εκθέσεις, εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας απαντούν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερη επίπτωση, καθώς έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα η κίνηση ήταν πολύ χαμηλή.

Από την πλευρά της εθελοντικής περιβαλλοντικής οργάνωσης ECOCITY, η οποία ασχολείται ειδικά με το θέμα των επιπτώσεων της πετρελαιοκίνησης στον εισπνεόμενο αέρα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ανακοινώθηκε πως «στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν πωλήσεις οχημάτων με “πειραγμένο” λογισμικό καταγραφής εκπομπής των επικίνδυνων ρύπων στη χώρα μας, θα καταθέσει τη νομική καταγγελία για την περιβαλλοντική ζημία και τις αναμφισβήτητες σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα επιπτώσεις, που είναι βέβαιο πως υπήρξαν στον εισπνεόμενο αέρα πόλεων της χώρας, όπου κυκλοφορούν τα πετρελαιοκίνητα». Η ECOCITY σημειώνει πως «για πολλά χρόνια επισημαίνει συνεχώς τα προβλήματα με τις διαφορές μεταξύ των τιμών των εκπομπών των πετρελαιοκινήτων οχημάτων που δίδονται από τα εργαστήρια και των ρύπων που εκπέμπονται στις πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας». Η διόρθωση του λογισμικού, σημειώνει η ECOCITY, είναι μία νομική υποχρέωση, όμως «δεν λύνει το πρόβλημα της ζημιάς που έγινε ήδη στο περιβάλλον και στην υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή