ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λειτουργία των hotspots εντός των δύο επόμενων εβδομάδων

leitoyrgia-ton-hotspots-entos-ton-dyo-epomenon-evdomadon-2104923

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε χθες ότι ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αυστριακό καγκελάριο Β. Φάιμαν, ο οποίος την Τρίτη επισκέφθηκε με τον κ. Τσίπρα τη Μυτιλήνη. Ο κ. Φάιμαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, πρότεινε να σταλεί πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν τις προσπάθειες της Frontex. Οι εμπειρογνώμονες είναι ήδη στην Ελλάδα και βοηθούν στη διαδικασία καταγραφής προσφύγων όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Αθήνα. Αλλωστε στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται και το επιχειρησιακό κέντρο της Frontex.

H πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων αναμένεται ιδιαίτερα σύντομα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, αύριο πρόσφυγες από την Ερυθραία, που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία, θα μετεγκατασταθούν στη Σουηδία. Στην Ιταλία τα περισσότερα από τα κέντρα μετεγκατάστασης είναι ήδη σε λειτουργία, γι’ αυτό και μπορούν να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις μετεγκατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία Ε.Ε. -Αγκυρας στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου Ερντογάν στις Βρυξέλλες, «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει τα κέντρα υποδοχής της και τις συνθήκες ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί», όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι στην Αγκυρα βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν για να προωθήσουν το σχέδιο της συνεργασίας, ενώ για τον ίδιο σκοπό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες.