ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πακέτο μέτρων για το χτύπημα της διαφθοράς

paketo-metron-gia-to-chtypima-tis-diafthoras-2105565

Το πολιτικό χρήμα και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα με τις προτεραιότητες του νομοθετικού έργου του υπ. Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς. Ο αναπληρωτής υπουργός, που έχει την ευθύνη του σχετικού χαρτοφυλακίου, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ετοιμάζει πακέτο μέτρων και άλλων παρεμβάσεων για να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, κυρίως στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Στα πρώτα μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις του υπουργείου προκειμένου οι έλεγχοι από κάθε αρμόδιο κρατικό λειτουργό να γίνονται ανεμπόδιστα και να εξαλειφθούν φαινόμενα που συχνά εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές με παρεμπόδιση, ακόμη και με απειλές των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος για το θέμα της παρεμπόδισης των ελέγχων δήλωσε στην Κ» ότι «ο νόμος θα εφαρμόζεται άμεσα και τούτο σημαίνει πως ακόμη και η αυτόφωρη διαδικασία θα ακολουθείται για όσους δεν επιτρέπουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους από την εφορία, το ΣΔΟΕ ή όποιον άλλον προσπαθεί να κάνει ελεγκτικό έργο».

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους και κυρίως των εισαγγελέων διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων. Παράλληλα, θα διατεθούν περισσότεροι λειτουργοί με αρμοδιότητες στους κρίσιμους αυτούς τομείς, προκειμένου να επιταχυνθούν έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών και των λοιπών πολιτών που έχουν σχετική υποχρέωση από τον νόμο. Τούτο κρίνεται αναγκαίο, καθώς σήμερα ο έλεγχος των δηλώσεων του «πόθεν έσχες» περίπου 38.000 κρατικών αξιωματούχων και άλλων έχει ανατεθεί στην ίδια αρμόδια επιτροπή που ελέγχει και τους πολιτικούς, με αποτέλεσμα, λόγω φόρτου εργασίας, οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» να κατατίθενται στην πραγματικότητα για τυπικούς λόγους.

Παράλληλα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας σε καύσιμα, καπνά, αλκοόλ κ.ά. είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή. Δομικής σημασίας, επίσης, θεωρούνται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το σύστημα προμηθειών στους τομείς της υγείας, αλλά και η αναμόρφωση του συστήματος των διαδικασιών που ακολουθούνται για τις δημόσιες συμβάσεις και γενικά για τα δημόσια έργα.

Το πεδίο της πρακτικής των ελέγχων επίσης απασχολεί την κυβέρνηση και ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους αρμοδίους πριν από λίγες ημέρες, εστίασε το ενδιαφέρον στην ανταλλαγή πληροφοριών, στον καλύτερο συντονισμό και στη διενέργεια τακτικών ελέγχων με μετρήσιμα αποτελέσματα. Προς τούτο, τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου που είχαν δημιουργηθεί από τον προκάτοχό του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, για τα τελωνεία και τις εισόδους εμπορευμάτων στην Αττική δραστηριοποιούνται και πάλι για έρευνες