Γεύμα Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο

Γεύμα Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάληψη του περασμένου Μαρτίου χθες στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τότε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε παραθέσει στην αρχιεπισκοπική κατοικία, στον πεζόδρομο της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, δείπνο στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χθες, η καλή σχέση των δύο ανδρών επαναβεβαιώθηκε με ένα καινούργιο μετεκλογικό γεύμα.

Ειδικότερα, από το 2011 άρχισε να δομείται η σχέση Τσίπρα – Ιερώνυμου μέσα από ανεπίσημες συναντήσεις. Πλέον και οι δύο πλευρές μιλούν για μία σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και είναι απολύτως λειτουργική για το έργο που έχουν να επιτελέσουν η κυβέρνηση και η Εκκλησία, ιδίως εν μέσω της οξύτατης κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Στο χθεσινό γεύμα αποφασίστηκε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν να επιλύονται με συναίνεση και διάλογο γιατί προέχει το συμφέρον του λαού και κατά δεύτερον, η Εκκλησία να συνεχίσει το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο με συσσίτια και άλλες δράσεις προς τις ευπαθείς ομάδες για όσο χρειαστεί, όπως ακριβώς ειπώθηκε. Αλλωστε, χιλιάδες συμπολίτες μας προσφεύγουν στα συσσίτια που οργανώνουν οι μητροπόλεις και η δύναμη της Εκκλησίας και η επιρροή της στο σώμα των πιστών έχει αυξηθεί.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν συζητήθηκε το ζήτημα του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία ούτε και της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα. «Ούτε καν έγινε αναφορά στο θέμα», ανέφεραν εκκλησιαστικές πηγές, παρότι ο κ. Ιερώνυμος αντέδρασε με οξύτητα όταν, λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου είχε κάνει λόγο περί ανάγκης επανεξέτασης των σχετικών ρυθμίσεων.

Ουσιαστικά, η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και η Εκκλησία διατηρούν υψηλό επίπεδο σχέσεων και διαψεύδουν όσους ανέμεναν ρήξη σε κρίσιμα ζητήματα.

Ετσι, δεν τίθεται ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό των περίπου 10.000 κληρικών, καθώς η μισθοδοσία του κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας, σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο.

Επίσης, δεν θα ανοίξει συζήτηση για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Παράλληλα, φέρονται ως δρομολογημένες οι προσλήψεις ιερωμένων –περί τους 90, ένας σε κάθε μητρόπολη της χώρας– καθώς υπάρχουν πολλά κενά, ιδίως σε ενορίες σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Το χθεσινό γεύμα ήταν τρίωρο και παρακάθησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μετείχε και στο δείπνο που είχε γίνει μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Το μενού περιελάμβανε θαλασσινά, ψάρια και σαλάτες καθ’ ότι… Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή