Το ΚΕΘΕΑ επιστρατεύει την τεχνολογία

Το ΚΕΘΕΑ επιστρατεύει την τεχνολογία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ΚΕΘΕΑ τόσο την αύξηση των περιστατικών εξάρτησης μέσα στην κρίση, όσο και τη μείωση των διαθέσιμων πόρων σε επιδοτήσεις και προσωπικό. Την περασμένη Τετάρτη παρουσίασε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών το νέο πληροφοριακό του σύστημα, το οποίο αποτελείται από έξι υποσυστήματα και υπηρεσίες, οι οποίες, όπως έχει γίνει και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλάζουν εκ βάθρων την οργάνωσή του.

«Φαντασθείτε ότι καταργούμε το χαρτί και κάθε εργασία αυτοματοποιείται πλήρως μέσω υπολογιστών. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να τυπώσεις μια κατάσταση πληρωμών, να στείλεις φαξ σε μια άλλη πόλη, να την παραλάβει η γραμματέας, να τη δώσει στον διευθυντή για υπογραφές κι αυτός στο λογιστήριο. Ολοι βλέπουν αυτόματα την εργασία και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και παρεμβαίνουν ανάλογα» εξηγεί η κ. Βίλμα Τσακίρογλου, διευθύντρια μηχανοργάνωσης του ΚΕΘΕΑ και υπεύθυνη του έργου του πληροφοριακού συστήματος. «Το αποτέλεσμα είναι αύξηση της παραγωγικότητας και εποπτεία, αφού μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι δουλεύει και τι όχι» συνεχίζει η ίδια.

Το πληροφοριακό σύστημα ενοποιεί σε ένα δίκτυο υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες στεγάζονται σε 70 κτίρια 26 πόλεων και εισάγει τον ψηφιακό φάκελο, ο οποίος συγκεντρώνει θεραπευτικά και κοινωνικά δεδομένα για κάθε εξαρτημένο χρήστη των υπηρεσιών του. Καθώς το έργο συμπεριέλαβε και την ψηφιοποίηση 50.000 φακέλων από τη σύσταση του οργανισμού, για πρώτη φορά δημιουργείται ένα πλήρες αρχείο με ερευνητικά στοιχεία για τη μελέτη του προβλήματος της εξάρτησης στη χώρα μας και τον σχεδιασμό πολιτικών και θεραπευτικών διαδικασιών. Ομως η πληροφορική επιτρέπει και την υιοθέτηση νέων υπηρεσιών, όπως είναι η τηλεσυμβουλευτική.

«Υπάρχει κόσμος σε απομακρυσμένες περιοχές, με περιορισμούς στη μετακίνηση, ή άνθρωποι που δεν είναι σίγουροι αν χρειάζονται τις υπηρεσίες μας. Γι’ αυτούς δημιουργούμε τώρα ένα φόρουμ online, προκειμένου να μπορούν να παίρνουν αξιόπιστα πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό» εξηγεί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μια από τις βασικές λειτουργίες του Διαδικτύου είναι η παροχή πληροφοριών για ευαίσθητα θέματα ασθενειών και θεραπειών, όμως συχνά είναι αναξιόπιστες. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, ώστε η Google λάνσαρε τον Φεβρουάριο υπηρεσία φιλτραρίσματος ιατρικών πληροφοριών και πλέον τα πρώτα δέκα αποτελέσματα των αναζητήσεων ασθενειών στα αγγλικά, είναι ελεγμένες.

Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει σε ετήσια βάση 8.000 θέσεις θεραπείας σε χρήστες ουσιών και υποστηρίζει 6.500 μέλη οικογενειών ανθρώπων που βρίσκονται σε μονάδες άμεσης πρόσβασης, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε συμβουλευτικούς σταθμούς ή στη φάση της κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Στις παρεμβάσεις πρόληψης που διοργανώνει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, συμμετέχουν σε ετήσια βάση περίπου 5.000 άτομα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

«Στο φόρουμ θα προσφέρουμε τόσο σύγχρονη επικοινωνία, όπως γίνεται σε όλα τα φόρουμ του Ιντερνετ, όπου οι χρήστες ανοίγουν θέματα συζήτησης, όσο και προσωπική επικοινωνία και ατομική συμβουλευτική, εφόσον απαιτείται», εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος. «Τα φόρουμ του Διαδικτύου ευνοούν την ομαδική δουλειά, αλλά και την αυτοβοήθεια» συμπληρώνει ο ίδιος. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ανωνυμία, απαραίτητη προϋπόθεση για όσους αισθάνονται ότι στιγματίζονται από τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών.

Στον τομέα εκπαίδευσης επαγγελματιών σε θέματα εξαρτήσεων, το ΚΕΘΕΑ παρέχει σε ετήσια βάση περίπου 500 θέσεις εκπαίδευσης σε μακροχρόνια και βραχυχρόνια προγράμματα, όμως τώρα εγκαινιάζει έξι νέα κέντρα τηλεκπαίδευσης, με σκοπό να διευρύνει το ακροατήριο των επαγγελματιών με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

«Περιμένουμε να αυξηθεί το εύρος των υπηρεσιών που διαθέτουμε και να γίνουν πιο παραγωγικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος. Ολα αυτά βοηθούν, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα, η προσωπική επαφή με το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ είναι αναντικατάστατη», σχολιάζει η κ. Τσακίρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή