Aυξάνονται οι «διαρροές» στην απεργία φαρμακοποιών

Aυξάνονται οι «διαρροές» στην απεργία φαρμακοποιών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξυπηρετήθηκαν οι πολίτες χθες –δεύτερη ημέρα της απεργίας των φαρμακοποιών– από εφημερεύοντα φαρμακεία, αλλά και από φαρμακεία που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η συμμετοχή στην απεργία, αν και όχι καθολική, είναι σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται, τόσο και αυξάνονται οι «διαρροές» –κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα– από φαρμακεία που δεν αντέχουν οικονομικά να μείνουν κλειστά. Υπάρχουν μάλιστα και φαρμακοποιοί που δεν απεργούν από άποψη: αν και διαφωνούν κάθετα στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό, θεωρούν ότι πρόκειται για «μία μάχη χαμένη εκ των προτέρων». «Την πρώτη ημέρα της απεργίας είμαστε ανοιχτά δέκα φαρμακεία στην περιοχή. Συνολικά λειτουργούν 70. Η κίνηση στα φαρμακεία μας ήταν μεγάλη. Σήμερα (σ.σ. χθες) η κίνηση είναι μικρότερη, πιθανόν επειδή άνοιξαν και άλλα φαρμακεία», ανέφερε στην «Κ» φαρμακοποιός της Αθήνας.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά τη χώρα πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και επιλέγουν να συνταχθούν με την απόφαση για τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος επανεξετάζει σε καθημερινή βάση τη στάση του. Σήμερα, που τα φαρμακεία ούτως ή άλλως είναι κλειστά λόγω της εθνικής εορτής, το Δ.Σ. του ΠΦΣ θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για το μέλλον των κινητοποιήσεων, σταθμίζοντας τυχόν νέα δεδομένα.

Τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε νεότερη ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Η ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για επιμέρους θέματα. Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι θα δίνει τη δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να κατέχουν κατά πλειοψηφία φαρμακεία (έως και 80%). Οι φαρμακοποιοί τονίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ στο φάρμακο που και θα αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη και θα επιδεινώσουν την εικόνα της πολυφαρμακίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, μαζί με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, είναι στα ζητήματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, «καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς».

Η ανακοίνωση αυτή, που γίνεται εν μέσω κινητοποιήσεων φαρμακοποιών, έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη δήλωση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα που κατόπιν συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε πει ότι η τρόικα φαίνεται ότι δέχεται τις προτάσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα (υποχρεωτική συμμετοχή και φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή