Αναζητώντας θρησκευτικά μνημεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η “συνοικία των θεών” όπως αποκαλείται, η Πλάκα, είναι αναμφίβολα το πιο γραφικό σημείο της Αθήνας. Πλακόστρωτα σοκάκια, ανηφορικοί δρόμοι στις παρυφές της Ακρόπολης, νεοκλασικά σπίτια, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ορισμένες πραγματικά αριστουργήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Μερικά από τα δρομάκια οδηγούν στα Αναφιώτικα, την ξεχωριστή νησιωτική γειτονιά που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τους κατοίκους της Ανάφης, φημισμένους τεχνίτες και οικοδόμους, που εργάσθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου του Οθωνα» λέει το εκκλησιαστικό site στον επισκέπτη του. Και εάν το mouse περιπλανηθεί και επιλέξει να κλικάρει στην… Καστοριά, θα μάθει ότι «περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες συναντά ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά της πόλης και στα περίχωρά της. Μοναδικής αρχιτεκτονικής και διακοσμημένες με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες μεταμορφώνουν την περιοχή της Καστοριάς σε ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας». Φεύγοντας – διαδικτυακά, πάντα- για τη Χίο μαθαίνουμε μέσω του site ότι «η αγιοτόκος, μυροβόλος και μαρτυρική Χίος στέκει αρχοντική στην άκρη του Αιγαίου Πελάγους. Πλούσια σε ιστορία και φυσικές ομορφιές, μαγεύει τον επισκέπτη της με το μεθυστικό άρωμα της μαστίχας και του χιώτικου μανταρινιού και τον καλεί να γνωρίσει τους γνωστούς και άγνωστους θησαυρούς της. Ανάμεσά τους και η Ιερά Νέα Μονή, που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» αλλά και για το πασχαλιάτικο έθιμο των ρουκετών στον Βροντάδο: «Οι ρουκέτες φτάνουν περίπου τις 60.000 και πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί για να ζήσουν και να απολαύσουν αυτό το τόσο ξεχωριστό και μεγαλειώδες γεγονός».

«Ακολουθώντας την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του Χριστιανισμού από τη γέννησή του έως σήμερα γνωρίζουμε τον μοναδικό πλούτο της Ελλάδας» λέει ο Πρωτοσύγκελλος και γενικός διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, μιλώντας στην «Κ» για τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανάδειξης της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα www.religiousgreece.gr παρουσιάζονται σημαντικές πληροφορίες για πληθώρα περιοχών σε όλη την Ελλάδα, για τα θρησκευτικά μνημεία τους (ιστορικοί ναοί, μοναστήρια, μεγάλα προσκυνήματα και άλλα θρησκευτικά μνημεία, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία UNESCO), καθώς και για άλλα αξιοθέατά τους (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία για περιηγήσεις και θεματικές διαδρομές). Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για το ταξίδι (γεωγραφία, κλίμα, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες διαβατηρίου, πληροφορίες για άτομα με αναπηρία, τουριστικά γραφεία κ.ά.). Μάλιστα, οι πληροφορίες αυτές εκτός από τα ελληνικά, παρουσιάζονται στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά.

Η περιήγηση στην πλατφόρμα για τον θρησκευτικό τουρισμό μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στην πλατφόρμα του ψηφιακού μουσείου www.iaathdigitalmuseum.gr, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και τη σημειολογία του εκκλησιαστικού ναού, για τη βυζαντινή τέχνη, την ορθόδοξη λειτουργική, τα σημαντικότερα κειμήλια της Εκκλησίας, την ορθόδοξη λειτουργική, τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος για τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. «Ενα μεγάλο μερίδιο του πολιτισμού καλύπτεται από τον εκκλησιαστικό πολιτισμό, την εκκλησιαστική τέχνη. Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό, είτε μέσω της Αρχιτεκτονικής, είτε μέσω της Αγιογραφίας, όλα τα παράγωγα του πολιτισμού, τα οποία κοσμούν τον κόσμο και ιδιαίτερα την Αθήνα μας» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει, όχι με την έννοια του γενικότερου τουριστικού πολιτιστικού ρεύματος, αλλά σαν ένα προσκυνηματικό ταξίδι». «Το μέλλον ανήκει, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις συγκριτικά μικρότερες όπως η Αθήνα, η οποία ανταγωνίζεται τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε ημερίδα παρουσίασης των δύο πλατφορμών. «Εχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε όλες τις πλευρές της πόλης. Και η πλευρά της αξιοποίησης των μνημείων και μουσείων θρησκευτικού περιεχομένου έχει τεράστια σημασία» πρόσθεσε, δηλώνοντας «αρωγός στις προσπάθειες της Εκκλησίας, για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, που, άλλωστε, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT