Η υπόθεση του 40χρονου που απέλασαν οι Τούρκοι

Η υπόθεση του 40χρονου που απέλασαν οι Τούρκοι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ πρόκειται να αποτελέσει το επόμενο διάστημα η δραστηριότητα του 40χρονου Ελληνα μουσουλμάνου από την Κομοτηνή, που απελάθηκε την Πέμπτη από την Τουρκία. Ο 40χρονος συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας, καθώς υπήρξαν υπόνοιες σε βάρος του ότι ήταν υποστηρικτής του «Ισλαμικού Κράτους» και σκόπευε να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι Ελληνες αξιωματικοί ωστόσο που συμμετέχουν στην έρευνα και τον ανέκριναν μετά την απέλασή του στην Ελλάδα δεν θεωρούν «ιδιαιτέρως σοβαρή» την υπόθεση, παρότι διευκρινίζουν ότι πρόκειται για «ριζοσπάστη μουσουλμάνο». Επισημαίνουν πάντως ότι θα διερευνήσουν σε βάθος τις δραστηριότητές του καθώς και αναρτήσεις του σε κρυφό λογαριασμό που διατηρούσε (με αραβικό ψευδώνυμο) στο Facebook.

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι ο 40χρονος συνελήφθη δεκατρείς ημέρες πριν οι Τούρκοι αστυνομικοί ενημερώσουν τους Ελληνες συναδέλφους τους και κινήσουν τις διαδικασίες απέλασής του στην Ελλάδα.

Στην Προύσα

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ανακρίθηκε από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που τον περίμεναν στον συνοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. Φέρεται να τους είπε πως συνελήφθη τη στιγμή που προσευχόταν σε τζαμί στην πόλη της Προύσας, στην Τουρκία, καθώς και ότι στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 20 υπόπτους για τζιχάντ.

Ο 40χρονος είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά, παντρεμένος στην Τουρκία και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διέμενε μόνιμα στην Προύσα, όπου εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής.

Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι διατηρούσε κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη στη Θράκη. Τουρκικές πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι ο συλληφθείς θεωρήθηκε ύποπτος για επαφές με δίκτυα τζιχαντιστών, καθώς στο προφίλ που διατηρούσε στο διαδίκτυο αναρτούσε σχόλια υποστηρικτικά για το «Ισλαμικό Κράτος» και τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Τούρκων, ακινητοποιήθηκε ενώ επιχειρούσε να ταξιδέψει στη Συρία. Ωστόσο διατυπώνονται ερωτήματα για τη βασιμότητα του ισχυρισμού.

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας προσήγαγαν τον 40χρονο και αφαίρεσαν την άδεια παραμονής του στην Τουρκία. Ο εκδοθείς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Ακαρπο Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του νομού, πολύ κοντά στην επαρχιακή οδό Ξάνθης-Κομοτηνής. Ο πατέρας του πουλάει αντίγραφα του Κορανίου στις λαϊκές αγορές της περιοχής, ενώ έχει τρεις αδελφές που είναι παντρεμένες στη Θράκη. Ο 40χρονος μετά την απέλασή του στην Ελλάδα επέστρεψε στο χωριό του στη Θράκη.

Σημειώνεται ότι για ακόμα έναν Ελληνα υπήκοο, 27 ετών, είχαν προκύψει τον περασμένο Ιούλιο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχε ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Ο 27χρονος, με πατέρα Ελληνα και μητέρα από τη Συρία, πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2001 και, σύμφωνα με μια εκδοχή, αναχώρησε για τη Συρία μετά τον θάνατο του αδελφού του, που επίσης πολέμησε στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους». Μυστική έρευνα για την υπόθεση είχε πραγματοποιήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην περιοχή του Νέου Κόσμου, όπου ο πατέρας του 27χρονου φέρεται να διατηρούσε κουρείο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η τύχη του νεαρού εδώ και αρκετούς μήνες αγνοείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή