Το παρασκήνιο της τριμερούς για προσφυγικό

Το παρασκήνιο της τριμερούς για προσφυγικό

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες τριγωνικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας, Ελλάδας-Γερμανίας και Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη, όχι μόνο για να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και την τριμερή συνάντηση Αθήνας-Βερολίνου- Αγκυρας με επίκεντρο την αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα του προσφυγικού.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα της τριμερούς για την οποία πιέζει το Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει και δεύτερες σκέψεις και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προτείνει τη διεύρυνση με τη συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ίσως και άλλων ακόμη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιτροπή Γερμανίας-Τουρκίας, έχει πραγματοποιήσει ήδη σειρά επαφών, ενώ η ελληνοτουρκική επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.

Διπλωματικός στόχος, κυρίως της Ελλάδας και της Γερμανίας, είναι να υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής στις τριγωνικές συνομιλίες σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, ώστε να σταματήσει η κίνηση προς την Ελλάδα. Η Γερμανία κυρίως θεωρεί ότι καθοριστική σημασία προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων, κυρίως στα περάσματα προς τη Λέσβο, όπως όμως τονίζουν διπλωματικές πηγές, η ροή προς τα ελληνικά νησιά υποκινείται από το επίσημο τουρκικό κράτος σε μεγάλο βαθμό και όχι μόνο από τους διακινητές. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισ. ευρώ αποσκοπεί στο να δελεάσει την Αγκυρα να δράσει. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να πάρει σήμερα η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας. Πάντως, κυβερνητική πηγή που έχει άριστη εικόνα των συνομιλιών Τσίπρα-Νταβούτογλου στην Αγκυρα, μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την απαισιοδοξία της για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η Αγκυρα ουδόλως ενδιαφέρεται για τη δημιουργία hotspots στο έδαφός της.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική διπλωματία επιμένει στην ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο, η Αθήνα έχει παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις και στο Βερολίνο και στην Αγκυρα και ελπίζει ότι τελικά θα υπερισχύσουν. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να λειτουργήσει ένα παρατηρητήριο στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές απέναντι από την Τουρκία το οποίο θα καταγράφει, σε συνεργασία με τον Frontex, κάθε κίνηση τουρκικού πλοίου που μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες προς την ελληνική πλευρά. Αμέσως θα ενεργοποιείται «κόκκινη» γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την επιστροφή των πλοίων στην Τουρκία. Η Αθήνα πιστεύει ότι αν λειτουργήσει αυτό το σύστημα, η Τουρκία θα έχει πρόβλημα. Για την πραγματοποίηση της τριμερούς Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από την πλευρά της Αθήνας, που έχουν κατατεθεί και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Ευθύνη όλων των χωρών

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το προσφυγικό είναι ευθύνη των τριών χωρών, αλλά όλης της Ευρώπης, γιατί όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πιθανό, πολλές χώρες της Ε.Ε. να αρνηθούν τη συνεργασία αν οι αποφάσεις τις αφορούν, αλλά έχουν ληφθεί χωρίς τη συναίνεσή τους. Αυτό αφορά κυρίως τις χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και τις σκανδιναβικές χώρες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με ένα ποσό που θα ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ τα οποία, θα συγκεντρωθούν κατά τα δύο τρία από εισφορές των κρατών-μελών μεταξύ των

οποίων περιλαμβάνονται και η Ελλάδα και η Κυπριακή Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αποφασιστεί στη σημερινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η Ελλάδα του μνημονίου σύμφωνα με την πρόβλεψη του αρχικού σχετικού εγγράφου Γιούνκερ καλείται να εισφέρει το ποσό των 3.133.077 ευρώ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία το ποσό των 2.886. 684 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο του σχεδιασμού δεν υπήρξε καμία εξαίρεση. Δεν είναι σαφές αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξαίρεση, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες, ενώ η Λευκωσία ζήτησε, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό η Κύπρος να χρηματοδοτεί το κράτος που εισέβαλε και κατέχει εδάφη και δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή