Σε ελληνικά χέρια η Απαγορευμένη Πόλη

Σε ελληνικά χέρια η Απαγορευμένη Πόλη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνες ερευνητές «στήνουν τα εργαστήριά τους» στο Παλάτι της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, τo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη θα συμβάλει στις εργασίες συντήρησης των εκθεμάτων του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης. Και δεν είναι η μόνη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στο πεδίο της έρευνας. Εχει δημιουργηθεί πεδίο συνεργασιών στα θέματα θαλάσσιας έρευνας μεταξύ Κινέζων και Ελλήνων ερευνητών, ενώ χθες το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε τη διεύρυνση της ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της έρευνας. Από τον Οκτώβριο λειτουργεί στην Ελλάδα Ευρωπαϊκό Γραφείο της πρωτοβουλίας ASEM, που στοχεύει στη συνεργασία της Ευρώπης και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του ΙΗΛΔ, κ. Δημήτριος Αγγλος, το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και το ΙΤΕ συμφώνησαν στην ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου βασιζόμενου στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό ινστιτούτο. Οι βάσεις της συμφωνίας ετέθησαν το καλοκαίρι, όταν κινεζική αντιπροσωπεία (με επικεφαλής την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού, καθηγήτρια Song Jirong, συνοδευόμενη από ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου) επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα στελέχη του ΙΗΔΛ –ο διευθυντής του καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης και οι ερευνητές Παρασκευή Πουλή μαζί με τον κ. Aγγλο– τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα ερευνητικά εργαστήρια για να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Παράλληλα, επισκέφθηκαν και το Μουσείο της Ακρόπολης όπου το ΙΗΔΛ – ΙΤΕ έχει αναπτύξει μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ.

Εχοντας, λοιπόν, γνώση εκ των έσω οι Κινέζοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΙΗΔΛ αλλά και στο ΙΤΕ. Βέβαια, ουδείς παραγνωρίζει τη συμβολή του νυν αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του ΙΗΔΛ και είναι πρόεδρος σε αναστολή του ΙΤΕ. Ετσι αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου στην Κίνα ανάμεσα στο ΙΗΔΛ – ΙΤΕ και το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Το εργαστήριο θα εστιάζει σε θέματα συντήρησης και προστασίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων με λέιζερ.

Την ίδια στιγμή, με την ολοκλήρωση του Ετους Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας 2015, πολύ θετικός κρίνεται ο απολογισμός των σχετικών επιστημονικών συναντήσεων. Στο πρόσφατο «Forum of Marine Cooperation between China and South European countries», πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και αντιπροσωπείες από δύο ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Κίνας. Σε αυτές συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη συνεργασίας σε σύγχρονους τομείς αιχμής, όπως η διαχείριση παράκτιας ρύπανσης, έρευνες για την αξιοποίηση των θαλάσσιων ενεργειακών πηγών και υποθαλάσσιων βιο-γεω-πόρων, τεχνολογικές και μεθοδολογικές εξελίξεις σχετικά με μετρητικά συστήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας για επιτόπιες υποθαλάσσιες μετρήσεις, υποθαλάσσιες γεωαρχαιολογικές μελέτες κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT