Η Αθήνα με προτάσεις στο Παρίσι

Η Αθήνα με προτάσεις στο Παρίσι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πήγαμε για να ακούσουμε μόνο, αλλά και για να μιλήσουμε». Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ξεκινάει την περιγραφή για τη συμμετοχή της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής «Οι Πόλεις για το Κλίμα» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τη δήμαρχο της πόλης Anne Hidalgo και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Mike Bloomberg, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή. Η Αθήνα συμμετείχε ενεργά και στην ειδική συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η δήμαρχος του Παρισιού για το δίκτυο πόλεων C40, όπου συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι της Μαδρίτης Manuela Carmena, του Βανκούβερ Gregor Robertson, του Μιλάνου Giuliano Pisapia, της Κοπεγχάγης Frank Jensen, του Σίδνεϊ Clover Moore και της Στοκχόλμης Karin Wanngard.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος του Ρότερνταμ για πόλεις που διακρίνονται για την καινοτομία ο κ. Καμίνης παρουσίασε το σχέδιο του δήμου για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας με τη χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον για τη δημιουργία ενός χώρου που θα δίνει προτεραιότητα στον πεζό και στην ελεύθερη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. «Οι υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με διεθνή δίκτυα πόλεων, και ειδικότερα με την υποστήριξη του δικτύου C40, έχουν δημιουργήσει βάση δεδομένων με στοιχεία που έχουν σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, τις θερμικές νησίδες στην πόλη και το πράσινο, έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται επί πραγματικών δεδομένων», εξηγεί ο κ. Καμίνης στην «Κ». Πρόκειται για μετρήσεις που αφορούν τη θερμοκρασία σε διάφορα σημεία της πόλης, σε διαφορετικές ώρες της μέρας, έως στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων.

«Το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο ξοδεύεται για φωτισμό. Η αλλαγή όλων των λαμπτήρων με λάμπες Led που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά θα φέρει μεγάλη εξοικονόμηση. Εχουμε εντοπίσει επίσης τα 19 κτίρια όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης», σημειώνει ενδεικτικά ο δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, στα κτίρια που ανήκουν στον δήμο στήνονται πράσινες στέγες. Συγκεκριμένα, σε 14 σχολικά συγκροτήματα του δήμου φυτεύτηκαν τα δώματα, γεγονός που μείωσε κατά πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων και κατά συνέπεια και τα έξοδά τους. Τα καινούργια κτίρια που κατασκευάζονται από τον Δήμο Αθηναίων γίνονται με τις προδιαγραφές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την πρωτεύουσα της Ελλάδας αυξάνεται διαρκώς, κάτι που έχει επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, όπως τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, και από τη συνεργασία της Αθήνας με μεγάλους διεθνείς φορείς όπως το C40 και το δίκτυο «Ανθεκτικών Πόλεων» του Rockefeller Foundation και το Bloomberg Associates.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι συμμετέχουμε σε αυτά τα δίκτυα. Πριν από όλα ερχόμαστε σε επαφή με δημάρχους μεγάλων πόλεων που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα και έχουν βρει πρόσφορες λύσεις τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε. Εχουμε αναπτύξει επικοινωνία με μεγάλες ΜΚΟ που διαθέτουν τεχνογνωσία και μπορούν να παρέχουν συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα, όπως η μόνωση των κτιρίων», καταλήγει ο κ. Καμίνης.

Στην εκδήλωση οι «Πόλεις για το Kλίμα» συμμετείχαν 1.000 δήμαρχοι απ’ όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή