ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο μικροσκόπιο 200 μεγαλοκαταθέτες της UBS στην Αθήνα για αδήλωτα ποσά

sto-mikroskopio-200-megalokatathetes-tis-ubs-stin-athina-gia-adilota-posa-2114561

Στο αδήλωτο χρήμα των μεγαλοκαταθετών -σε λογαριασμούς και εξωχώριες εταιρείες- που βρίσκονται στη λίστα που απέστειλαν πρόσφατα στη χώρα μας οι γερμανικές αρχές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με απόλυτη μυστικότητα είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες, να ταυτοποιηθούν με τους λογαριασμούς της λίστας, γνωστής ως λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας, περί τους 200 καταθέτες με σημαντικά χρηματικά ποσά που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ώς τα 12 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα έγινε με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, από κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών, στο οποίο μετείχαν ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης και οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας.

Οι εισαγγελείς πήραν από το υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας που εδρεύει στην Αθήνα σκληρούς δίσκους υπολογιστών, αρχεία με στοιχεία καταθετών και κινήσεις των λογαριασμών τους, τα οποία και επεξεργάζονται σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι καταθέτες με χρηματικά ποσά αδήλωτα, αφορολόγητα και ενδεχομένως «μαύρο» χρήμα.

Οι εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών που ρίχνουν μεγάλο βάρος στις έρευνες των καταθετών της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας αλλά και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους, είναι πώς θα μπορέσουν, σε σύντομο χρόνο, να εισπραχθούν για το ελληνικό Δημόσιο περί τα 2 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

Προκειμένου, μάλιστα, οι έρευνες να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε και έλαβε πρόσθετους εισαγγελείς που θα συνδράμουν το έργο του από την Εισαγγελία της Αθήνας. Πρόκειται για τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και τον Γεώργιο Καλούδη που εργάζονται πλέον συστηματικά στον έλεγχο των καταθετών της πρόσφατης λίστας αλλά και προηγούμενων τις οποίες διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, παράλληλα με τις έρευνες που διενεργούν, αναμένουν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία, θεσμός που ισχύει με επιτυχία στη Γερμανία από χρόνια, προκειμένου όσοι βρίσκονται στις ελεγχόμενες λίστες να πληρώσουν πριν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για τις καταθέσεις τους, αποφεύγοντας ποινικές εμπλοκές και βαριά πρόστιμα.