«Ξεσκονίζουν» λίστες καταθετών εξωτερικού

«Ξεσκονίζουν» λίστες καταθετών εξωτερικού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο γραφείο αντιπροσώπευσης της ελβετικής τράπεζας UBS, διότι περί αυτού πρόκειται, καθώς υποκατάστημα δεν διαθέτει η τράπεζα στη χώρα μας, σηματοδότησε τον τρόπο που γίνεται η έρευνα στη λίστα με τους καταθέτες, την οποία απέστειλαν προσφάτως στις ελληνικές αρχές οι Γερμανοί, γνωστή πια ως λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν δημιουργήσει πλέον μια υπερλίστα με χιλιάδες καταθέτες, καθώς όσες νέες λίστες έρχονται συμπληρώνουν ήδη υπάρχουσες, άντλησαν πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα, όχι τόσο από αυτά που βρήκαν και κατέσχεσαν στο γραφείο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, αλλά στα γραφεία γνωστού «μπρόκερ» που δούλευε για λογαριασμό της UBS στην Αθήνα.

Σημαντικά στοιχεία

Ο άνθρωπος αυτός (το όνομά του είναι στη διάθεση της «Κ») διέθετε όλα τα στοιχεία, ονοματεπώνυμα φυσικών προσώπων, επωνυμίες εξωχώριων εταιρειών, offshore δηλαδή, κωδικούς λογαριασμών και ποσά καταθέσεων για μεγάλο αριθμό Ελλήνων που στις χρυσές εποχές της ευημερίας προτιμούσαν το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Το υλικό των αρχείων του, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, καθώς στην έφοδό τους στα γραφεία του πήραν τα πάντα, εκτιμάται ως πολύτιμο και ως βασικό εργαλείο με το οποίο χτίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό των μεγαλοφοροφυγάδων του εξωτερικού.

Με το αρχείο του «μπρόκερ» οι οικονομικοί εισαγγελείς ταυτοποιούν έναν προς έναν τους κωδικούς των λογαριασμών της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας και έχουν πλέον στα χέρια τους τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τα ποσά των καταθέσεών τους. Από την επίπονη και εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποιούν οι εισαγγελείς, δουλεύοντας ώρες πάνω στις λίστες, ήδη έχουν στα χέρια τους περί τους 1.500 καταθέτες της γερμανικής λίστας, με ονόματα, διευθύνσεις, λογαριασμούς και ποσά.

Δεν υπάρχει επάγγελμα ή επιχειρηματική ιδιότητα που να μη βρίσκεται σε αυτές τις λίστες, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν με τη συνέχιση των ερευνών και πρόσωπα με χρήμα αδήλωτο που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σάλο.

Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν πληροφορίες για εντοπισμό πολιτικών μέσα σε αυτή τη λίστα, κάτι που δεν αποκλείεται όμως να προκύψει καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται με την απόλυτη εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου.

Σε πολλές λίστες κάποιοι

Η ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων και των επωνυμιών των εταιρειών οδηγεί τους οικονομικούς εισαγγελείς σε έρευνες και σε άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους (με εμβάσματα στο εξωτερικό, λίστα Λαγκάρντ και άλλες), όπου πολλοί από τους καταθέτες της νέας λίστας της UBS εντοπίζονται σε μία ή περισσότερες λίστες.

Ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικών παραγόντων του τόπου ασφαλώς υπάρχουν στις υπό έρευνα λίστες, καθώς εκτιμάται ως απολύτως λογικό οι άνθρωποι αυτοί και οι εταιρείες συμφερόντων τους να έχουν από χρόνια καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και μάλιστα σε περισσότερες από μία.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το έργο των επίπονων ερευνών, Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γεώργιος Καλούδης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εντοπίσει περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών που «με γυμνό μάτι» μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία μεγαλοφοροφυγάδων ή κατόχων «μαύρου» χρήματος. Το ύψος των καταθέσεων σε σύγκριση με τις φορολογικές τους δηλώσεις, όπου εμφανίζουν εισοδήματα που απέχουν παρασάγγας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, προκαλεί το έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον των εισαγγελέων. Και όπως λένε δικαστικές πηγές, τέτοιοι είναι πάρα πολλοί.

Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς –σχετικό έγγραφο έχει αποστείλει ο κ. Δραγάτσης– έχουν ζητήσει στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος για όσους έχουν καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών τα τελευταία χρόνια στην ελβετική τράπεζα UBS. Τέτοια στοιχεία φθάνουν κάθε ημέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναβαθμίζοντας την τεκμηρίωση των ερευνών και τον σίγουρο εντοπισμό όσων διαθέτουν αδήλωτο χρήμα. Πάντως, έτσι όπως εξελίσσονται οι έρευνες, οι εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν μαζικά κλήσεις σε καταθέτες που είναι στις λίστες, αμέσως μετά τις γιορτές. Κι αν στο μεταξύ ψηφιστεί η λεγόμενη αυτοκαταγγελία, εκτιμάται ότι πολλοί θα σπεύσουν να πληρώσουν και να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές.