Υποδέχθηκαν τον νέο χρόνο στον δρόμο

Υποδέχθηκαν τον νέο χρόνο στον δρόμο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοχρονιά στον δρόμο αναμενόταν να κάνουν χθες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς η πλατεία είχε χθες πολλούς πρόσφυγες, οι οποίοι μέσα στο κρύο και στην παγωνιά αναζητούσαν κάποια επαφή για τη συνέχιση του ταξιδιού προς την Κεντρική Ευρώπη. Εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν την παγωμένη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, με μόνη προφύλαξη τους υπνόσακους και ορισμένες κουβέρτες. Οσοι μπορούσαν έβρισκαν προφύλαξη σε σκεπασμένα σημεία της περιοχής, ενώ με το που άνοιξε ο σταθμός του Ηλεκτρικού το πρωί, αρκετοί κατέφυγαν στο εσωτερικό του. Χθες το πρωί, μάλιστα, ο πληθυσμός στην πλατεία Βικτωρίας αυξήθηκε πολύ, καθώς στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες με πλοία από τα νησιά. Ενα σημαντικό μέρος τους κατευθύνθηκε προς την πλατεία Βικτωρίας, καθώς εκεί θεωρείται πως μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες επαφές με διακινητές που θα εξασφαλίσουν ένα πέρασμα στην ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας». Αυτός είναι και ο λόγος που λίγοι από τους περιπλανώμενους στην πλατεία Βικτωρίας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της πολιτείας για μεταφορά με λεωφορεία του ΟΑΣΑ είτε στο Ελληνικό είτε στον Ελαιώνα.

Ευτυχώς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, και χθες υπήρχε προσφορά φαγητού και άλλης βοήθειας, είτε από οργανώσεις είτε από απλό κόσμο, που έσπευδε να εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του.

Στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν χθες το πρωί 3.600 μετανάστες, από τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία. Το Βlue Star 1 μετέφερε από Χίο και Μυτιλήνη 1.163 άτομα, το «Νήσος Ρόδος» 1.083 από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο και το Blue Star Patmos 1.392 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη. Η ροή προσφύγων δεν κάνει διακοπές και παρότι βρισκόμαστε στο καταχείμωνο (αν και με ήπιο γενικά καιρό) συνεχίζεται χωρίς

μεγάλη κάμψη.

Ενδεικτική της παγκόσμιας συγκίνησης που έχει προκαλέσει το προσφυγικό κύμα και η υποδοχή των ντόπιων είναι η επιθυμία του παγκοσμίως γνωστού Κινέζου καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι, που επισκέπτεται τη Λέσβο, να δημιουργήσει μνημείο για τους πρόσφυγες, μνημείο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Χθες ο Αϊ Γουέι Γουέι και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός επισκέφθηκαν διάφορα σημεία όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί το εν λόγω μνημείο. Με δήλωσή του ο δήμαρχος είχε ευχαριστήσει τον καλλιτέχνη για την προσφορά του έργου στον Δήμο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτρα των Δήμων και των Περιφερειών για την προφύλαξη των αστέγων από το δριμύ ψύχος. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη 16 πολίτες διανυκτέρευσαν στον θερμαινόμενο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στον Κολωνό, που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, ενώ άλλοι δύο κατέφυγαν στον Υπνωτήριο Αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος, σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην οδό Αλικαρνασσού. Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και των συνεργαζόμενων φορέων συνεχίζουν τις επιτόπιες παρεμβάσεις βοήθειας και ενημέρωσης προς τους άστεγους σε δεκάδες σημεία της πόλης.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα δοθεί από τον Δήμο Αθηναίων το καθιερωμένο γεύμα αλληλεγγύης στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή