«Φρουραρχείο» αλληλεγγύης στον Δήμο Αθηναίων

«Φρουραρχείο» αλληλεγγύης στον Δήμο Αθηναίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν είχαμε τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα το 2010, θα είχαμε αποφύγει πολλά δράματα», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος του Κόμβου Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Ελένη Κατσούλη. Στο παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, πραγματοποιείται ένα γενναίο εγχείρημα υποστήριξης αδυνάμων. Στο ισόγειο λειτουργεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η σύμπραξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων Αλληλεγγύη Τώρα (Solidarity Now), που αποτελείται από τις οργανώσεις Praksis, Αρσις, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ένωση Μαζί για το Παιδί.

Το κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο, προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου αλληλεγγύης πολιτών στους Αμπελόκηπους από το ΚΥΑΔΑ στα πρότυπα του Φρουραρχείου. Είναι το μοντέλο για τη δημιουργία πολυδύναμων κοινωνικών κέντρων που συνδυάζουν υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές, υλικής και ψυχικής στήριξης. Το Φρουραρχείο δίνει πολύτιμα στοιχεία σε αυτή την κατεύθυνση:

Το 70% των ωφελουμένων του Solidarity Now είναι μέλη κοινοτήτων «σε κίνηση», όπως είναι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην Αθήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, όμως, η πλειονότητα των αιτούντων είναι κάτοικοι της Αθήνας (όχι απαραίτητα δημότες), οι οποίοι βρέθηκαν στο περιθώριο. «Πολλοί έρχονται για γιατρό, επειδή είναι, για παράδειγμα, ανασφάλιστοι, όμως εδώ ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται περισσότερα, όπως διοικητική μέριμνα, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.», λέει στην «Κ» η κ.Σοφία Ιωάννου, εκπρόσωπος του Solidarity Now. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα πρόγραμμα σίτισης 200 οικογενειών φέτος από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο δήμος δέχθηκε 2.920 αιτήσεις κατοίκων με μηδενικό εισόδημα. Αλλες 148 οικογένειες σιτίζονται από έτερο πρόγραμμα συνεργασίας του δήμου με ιδιωτικές εταιρείες. Συνολικά 9.000 νοικοκυριά είναι οι ωφελούμενοι υλικής στήριξης του δήμου (σίτιση-ένδυση), ενώ υποστηρίζονται με διάφορους τρόπους άλλα 24.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα έχουν εκδοθεί 14.216 βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών, καταγράφοντας αύξηση 50% από το 2013 έως το 2014 και 20% το 2015. Αντίστοιχα,  ο δήμος σκοπεύει να επεκτείνει τη λειτουργία των ιατρείων του, ώστε να περιλάβουν υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας υγείας.

Το 2013 δέχθηκε στα έξι ιατρεία 34.440 επισκέψεις, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2014 κατέγραψε αύξηση στη ζήτηση των σχετικών υπηρεσιών 75%. Ενδεικτικά και μόνο στο Φρουραρχείο ο αριθμός ωφελούμενων ατόμων από τη Solidarity Now ήταν 29.360, ενώ ο συνολικός αριθμός διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρθηκαν σε άτομα που ζήτησαν βοήθεια ήταν 62.269.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή