Ενστάσεις κατοίκων της Πάτρας για το αποτεφρωτήριο

Ενστάσεις κατοίκων της Πάτρας για το αποτεφρωτήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πάτρα η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Γλαύκου και δίπλα από τον δρόμο που ενώνει την περιμετρική της πόλης με το νέο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, χθες υπήρξε αντίδραση από κατοίκους των νότιων συνοικιών που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι υποβαθμίζεται κι άλλο η περιοχή τους, καθώς και από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Ο μητροπολίτης τονίζει ότι η Εκκλησία, για λόγους θεολογικούς, ανθρωπιστικούς και κανονικούς, αρνείται την καύση των νεκρών και επισημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία και η Πάτρα αντιμετωπίζουν άλλα τεράστια προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τους ζωντανούς, την ποιότητα ζωής και την επιβίωσή τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, προσθέτοντας ότι «η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας και δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο». Το θέμα της δημιουργίας του κέντρου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, η οποία αποφάσισε τελικά με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση, που στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν κάτοικοι των νότιων συνοικιών, οι οποίοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και στο τέλος θα μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας». Ακόμη, πρόσθεσαν ότι το κέντρο αποτέφρωσης θα κατασκευαστεί σε απόσταση 200 μέτρων από νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος τονίζει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου, διότι είναι αίτημα πολλών πολιτών οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται». Σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο Παύλος Στάμος λέει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία όχληση, διότι η κοντινότερη κατοικία απέχει 500 μέτρα από το βιοτεχνικό πάρκο». Ακόμη, αναφέρει ότι το κέντρο αποτέφρωσης θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μέσα δημοτικό οικόπεδο του ΒΙΟΠΑ, όπου αρχικά είχε προβλεφθεί κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί πράσινη ζώνη 15 μέτρων ώστε να μην υπάρχει καμία όχληση για τους κατοίκους.

Το κόστος κατασκευής θα φθάσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και οι πόροι θα αναζητηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οσον αφορά την απόσβεση, είπε ότι μπορεί να γίνει μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε μία αποτέφρωση. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί, όπου η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ. Στο αποτεφρωτήριο της Πάτρας η κάθε καύση εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 400 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμο, οι δύο κλίβανοι μπορούν να πραγματοποιούν περίπου 2.500 αποτεφρώσεις τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή