Oι «γητευτές» των ανθρώπινων ψυχών

Oι «γητευτές» των ανθρώπινων ψυχών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είχα ποτέ επαφή με τα άλογα ή με τα ζώα γενικότερα και η ιδέα με ξένιζε. Επειτα από μερικές θεραπείες, όμως, ένιωσα σαν να ξαναγεννήθηκα», λέει στην «Κ» η Διονυσία, 60 ετών, για την εμπειρία της στην Ιππόλυση. Μας αποκαλύπτει ότι από τα 22 της χρόνια προσπαθεί να αποδιώξει τις φοβίες της και να γνωρίσει τον εαυτό της. «Εχω δουλέψει με αρκετούς ψυχοθεραπευτές, αλλά με τα άλογα έγινε κάτι που δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Θυμάμαι έντονα μια φορά όταν ένα άλογο έπεσε στο έδαφος μπροστά στα μάτια μου. Εμεινα άναυδη. Είχα συμβολίσει το άλογο με τον φόβο μου», τονίζει η Διονυσία.

Από τους Κενταύρους της ελληνικής μυθολογίας το άλογο ήταν, ιστορικά, σύμβολο ελευθερίας και κοινωνικής ισχύος. Χάρη στην ταχύτητα και τη δύναμή του μετέφερε τον άνθρωπο στα πέρατα του κόσμου, ενώ διαθέτει εξαιρετικά ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα. Η αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το άλογο αξιοποιείται, σε θεραπευτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, με τη μέθοδο ψυχοθεραπείας EAGALA, που βασίζεται στη θεραπευτική βοήθεια των αλόγων.

«Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού συνδρόμου. Ωστόσο το σύνδρομο δεν αφορά μόνο βετεράνους πολέμου, αλλά τον καθένα που έχει βιώσει μια τραυματική εμπειρία», σημειώνει η ψυχίατρος και ιδρύτρια της Ιππόλυσης, Νίκη Μαρκογιάννη, που αποτελεί το ελληνικό κέντρο της μεθόδου EAGALA. Σταδιακά, όπως μας λέει, το φάσμα των θεραπευτικών ωφελειών διευρύνθηκε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, εθισμούς, φοβίες, ενώ επιδρά θετικά και σε πάσχοντες από ψυχιατρικά προβλήματα. «Δεν υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα τη ζωή του όσο παρακολουθείται από τον γιατρό του», τονίζει η κ. Μαρκογιάννη. H Ιππόλυση ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια, είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και λειτουργεί στη βάση του εθελοντισμού.

Το ψιλόβροχο έπεφτε ασταμάτητα, αλλά αυτό δεν ενοχλούσε καθόλου τον Οβελίξ, τον Τζίμινι Κρίκετ και τον Παράμα, που κάλπαζαν στο μαλακό χορτάρι του Μαραθώνα. Τα τρία άλογα δεν προορίζονται για ιππασία αλλά, όσο ασυνήθιστο και αν φαίνεται, είναι «θεραπευτές». «Εδώ τα άλογα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων», επισημαίνει η κ. Μαρκογιάννη και συμπληρώνει ότι σχεδόν όλα τα άλογα που βρίσκονται εκεί έφτασαν κάποια στιγμή κοντά στον θάνατο. «Τα περισσότερα προέρχονται από τον ιππόδρομο, από την αθλητική ιππασία ή ήταν υποζύγια και για διάφορους λόγους θα οδηγούνταν στην ευθανασία. Από αγάπη και σεβασμό τα υιοθέτησα και τώρα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», σημειώνει.

Η θεραπεία με τα άλογα της Ιππόλυσης γίνεται επί εδάφους. «Ως ίσο προς ίσο», λέει η κ. Μαρκογιάννη, και μάλιστα το άλογο περνάει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσει τον ρόλο του «θεραπευτή». «Τα άλογα έχουν μάθει να ακολουθούν εντολές από τους ανθρώπους και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως θεραπευτές πρέπει να τα απο-εκπαιδεύσουμε», σημειώνει.

Η μέθοδος EAGALA προτρέπει την εσωτερική αναζήτηση του ασθενούς και γι’ αυτό η κ. Μαρκογιάννη και η ομάδα της δεν έχουν παρεμβατικό ρόλο. «Αφήνουμε τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τα άλογα κι εκείνα θα επιλέξουν με ποιον θα δουλέψουν κάθε φορά. Δεν ρωτάμε τι απασχολεί τον καθένα για να μην προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε εμείς», τονίζει.

Στη διαδικασία της θεραπείας, τα άλογα λειτουργούν ως σύμβολα που μπορεί να είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, όπως φόβος ή δύναμη, ή ένα πρόσωπο και ο ενδιαφερόμενος «διαπραγματεύεται» τη σχέση του με τα ζώντα «σύμβολα» και τη συμπεριφορά τους. Η θεραπεία με τα πανέμορφα άλογα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, όπως μας λέει η κ. Μαρκογιάννη, η οποία παρά την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσπαθεί να κρατήσει την Ιππόλυση ζωντανή και καλπάζουσα.

​​Πληροφορίες στο www.hippolysis.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή