ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιερολοχίτης που θα στήσει τα hotspots

hotspot1

Είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει μέσα σε 15 μόλις ημέρες να στήσει απ’ το μηδέν τα hotspots για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού, δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο. Αλλά πάλι, όταν μιλάμε για έναν στρατιωτικό που υπήρξε αλεξιπτωτιστής, υποβρύχιος καταστροφέας και διοικητής των σύγχρονων Ιερολοχιτών, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι δύσκολες αποστολές είναι γι’ αυτόν στην ημερήσια διάταξη.

Κι έτσι, ήδη από την Τρίτη ο Κωνσταντίνος Φλώρος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού των Κέντρων Καταγραφής στα ελληνικά νησιά, αφού, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, «η επιλογή αξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων για συντονιστή σημαίνει ότι οι ειδικές περιστάσεις απαιτούν και ειδικούς ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις».

Τα hotspots άλλωστε θα πρέπει να είναι έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Και αυτό, χωρίς να έχει υπολογίσει κανείς τις αντιδράσεις των νησιωτών που αυτή την Τετάρτη δεν άφησαν να προσγειωθεί το Σινούκ, το οποίο εκτός απ’ τον υπουργό Αμυνας μετέφερε και τον νέο συντονιστή για να κατοπτεύσουν μαζί τους χώρους όπου θα γίνουν τα κέντρα υποδοχής. Καθώς ο πιλότος αναγκάστηκε να κατεβάσει το ελικόπτερο στα χωράφια του νησιού προκειμένου να αποφύγει τυχόν εμπλοκή με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, ο Κωνσταντίνος Φλώρος θα πρέπει να πήρε μια γεύση απ’ τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην καινούργια του θέση.

Ομως ο παλαιός «βατραχάνθρωπος» είναι συνηθισμένος στα δύσκολα. Αρκεί να πει κανείς πως ορόσημο στην καριέρα του απετέλεσε ο διορισμός του στη διοίκηση της 13ης ΔΕΕ «Ιερός Λόχος», του καλύτερου ίσως σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού, από τον Αύγουστο του 2012 ώς τον Μάρτιο του 2014. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος έχει τόση εκτίμηση στον σύγχρονο Ιερό Λόχο που διοικούσε, και του οποίου οι αμφίβιοι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι εθελοντές, που με δική του πρωτοβουλία στήθηκε στο στρατόπεδο της 13ης ΔΕΕ προτομή του υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, του εμβληματικού διοικητή του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής που θεωρείται ο δημιουργός των Ελληνικών Δυνάμεων Καταδρομών.

Αλλά το πιο χαρακτηριστικό δείγμα γραφής το έδωσε ο Κωνσταντίνος Φλώρος τον Μάρτιο του 2014, όταν ως ταξίαρχος παρέδωσε τη διοίκηση της 13ης ΔΕΕ «Ιερός Λόχος» στον νέο της διοικητή. Στην ημερήσια διαταγή του, ο σημερινός συντονιστής των hotspots είπε πως «για τους Ελληνες δεν ήρθε ούτε και θα έρθει ποτέ το τέλος της Ιστορίας, διότι οι Ελληνες είναι η Ιστορία. Η ιστορία του κόσμου».

Θα μπορέσει στη νέα του θέση να εμφυσήσει στους υφισταμένους του, στους κατοίκους των νησιών και τους μετανάστες τα ίδια ιδανικά που εμφύσησε στο ελληνικό στράτευμα; Οποιος ξέρει από κοντά τον σκληροτράχηλο υποστράτηγο λέει πως δεν μπορεί να δει αλλιώς τη νέα του αποστολή παρά ως προσωπικό στοίχημα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το αγαπημένο του ρητό είναι εκείνη η φράση απ’ την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».