Ιρακινός ταξίδευε με δύο διαβατήρια

Ιρακινός ταξίδευε με δύο διαβατήρια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ έχει προκαλέσει η σύλληψη στο «Ελ. Βενιζέλος» 36χρονου Ιρακινού, ο οποίος επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη, με διαβατήριο Ιράκ, καταχωρισμένο ως «κλεμμένο» από το Ισλαμικό Κράτος. Από την έρευνα φέρεται να προκύπτει ότι ο συλληφθείς, που είναι μόνιμος κάτοικος Πειραιά, πηγαινοερχόταν τακτικά στην Τουρκία χρησιμοποιώντας, άλλοτε το ίδιο, «κλεμμένο» διαβατήριο του Ι.Κ. και άλλοτε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, παρότι είχε απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα λόγω καταδίκης του για διακίνηση μεταναστών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι ο 36χρονος είχε ταξιδέψει επτά φορές (οι περισσότερες με προορισμό την Τουρκία), πριν τελικά συλληφθεί από αστυνομικούς του «Ελ. Βενιζέλος», το πρωί της 31ης Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ο 36χρονος είχε δείξει στους Ελληνες αστυνομικούς διαβατήριο Ιράκ που ήταν καταχωρισμένο στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) ως κλεμμένο από το «Ισλαμικό Κράτος». Ανήκε μεταξύ των διαβατηρίων που ισλαμιστές – μαχητές είχαν κλέψει τον Ιούνιο του 2014 από κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στη Nineveh του Ιράκ. Την καταχώριση στο SIS είχε κάνει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας έπειτα από ενημέρωσή της από την πρεσβεία του Ιράκ στη Γερμανία. Στην απολογία του, ο συλληφθείς είχε ισχυριστεί ότι το επίμαχο διαβατήριο του είχε στείλει ξάδελφός του από το Ιράκ, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου που του επεβλήθη μετά τη σύλληψή του -το 2008- για διακίνηση μεταναστών. Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι πήγε για να συναντήσει τη μητέρα του και να αγοράσει ξυλεία για βιοτεχνία που έχει με τα αδέλφια του, στο Κουρδιστάν.

Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησαν -λόγω της ιδιαιτερότητάς της- «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές, προέκυψε ότι πριν από τη σύλληψή του, ο 36χρονος ταξίδεψε επτά (!) φορές στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δικαίωμα να βγει από τη χώρα, λόγω προηγούμενης καταδίκης του. Αυτό φέρεται να προκύπτει από το ίχνος το ονόματός του, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., στο «Ελ. Βενιζέλος». Με αφορμή τα παραπάνω, αρμόδιοι αξιωματούχοι θέτουν θέμα ακόμα και πλημμελών ελέγχων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και συνδέουν τα πηγαινέλα του 36χρονου με το ποινικό του παρελθόν. Διαφορετική είναι η εικόνα που μεταδίδουν στην «Κ» αστυνομικοί του «Ελ. Βενιζέλος». Υποστηρίζουν ότι το μέτρο απαγόρευσης εξόδου είχε αρθεί και άρα ο 36χρονος μπορούσε να ταξιδεύει νόμιμα στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, παραδέχονται ότι σε ένα από τα προηγούμενα ταξίδια του, ο Ιρακινός επέδειξε το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά κατάφερε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς στον έλεγχο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και δήλωση απώλειας διαβατηρίου από Α.Τ. του Πειραιά.

Επιβεβαίωση για το πέρασμα δύο τζιχαντιστών από την Ελλάδα

Η εισαγγελία του Ζάλτσμπουργκ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τους δύο υπόπτους που είχαν συλληφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Οπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Κ» στις 16/2, οι δύο ύποπτοι, ένας 28χρονος Αλγερινός και ένας 34χρονος Πακιστανός ταξίδεψαν στις 3 Οκτωβρίου μαζί με 30 ή 40 άλλα άτομα (μεταξύ των οποίων και οι δύο βομβιστές του Παρισιού, που ανατινάχθηκαν έξω από το Stade de France) με βάρκα στη Λέρο προτού φτάσουν στα τέλη Νοέμβρη στην Αυστρία. Οι δύο νεκροί πλέον τζιχαντιστές είχαν περάσει ανενόχλητοι από τη χώρα μας, όμως οι ελληνικές αρχές είχαν διαπιστώσει ότι τα διαβατήρια που κατείχαν ο 28χρονος και ο 34χρονος ήταν πλαστά, εξ ου και κρατήθηκαν για 25 μέρες. Οι αυστριακές Αρχές πιστοποιούν τώρα ότι και οι δύο συμμετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Επίσης, επιβεβαιώνεται η σύνδεσή τους με τις επιθέσεις στο Παρίσι σε αντίθεση με δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο, ότι οι ύποπτοι δεν ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ευρώπη. Τα διαβατήριά τους ερευνήθηκαν μέσω της δικαστικής οδού από την Ελλάδα και είναι αναμφισβήτητα πλαστά. Η εισαγγελία του Ζάλτσμπουργκ ζήτησε την περαιτέρω δικαστική συνδρομή διάφορων ευρωπαϊκών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή