ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Ευρωπαίων Δικηγόρων στον Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Επιστολή Ευρωπαίων Δικηγόρων στον Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, την οποία κοινοποίησε και στον Υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, ο Γάλλος Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Michel Benichou ασκεί δριμεία κριτική στις επιχειρούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή του στους έλληνες δικηγόρους καθώς και την διάθεσή του να συμβάλει στην αναζήτηση άλλων λύσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Benichou, αφού υπενθυμίζει ότι στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης(CCBE), του οποίου είναι Πρόεδρος, συμμετέχουν ως πλήρη μέλη 32 χώρες και άλλες 13 ως συνδεδεμένα μέλη ή παρατηρητές, εκπροσωπώντας πάνω από 1 εκ. δικηγόρους, αναφέρεται στις επιπτώσεις από τις προωθούμενες αλλαγές και τις συνακόλουθες αυξήσεις των εισφορών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δικηγόρους δεν μπορούν ν’  ανταποκριθούν ούτε στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Benichou σημειώνει ότι η μείζων αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομική και προσωπική κατάσταση των δικηγόρων στρέφεται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας τους, η οποία αποτελεί ουσιαστική απαίτηση σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και προϋπόθεση  άσκησης του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Επισημαίνει επίσης την άμεση επίδραση που αυτή η τεράστια επιβάρυνση θα επιφέρει τελικά στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους, ως προς το κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Περαιτέρω, αφού κάνει λόγο για έλλειψη ασφάλειας δικαίου στη χώρα και στην απελπιστική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι έλληνες δικηγόροι, πολλοί εκ των οποίων θ’ αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα είτε ν’ αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δραστικές αυτές αλλαγές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τυφλές», δεν συνοδεύονται, όπως θα έπρεπε, από τις αναγκαίες σχετικές αναλογιστικές μελέτες.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Benichou ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να επανεκτιμήσει το ζήτημα, σε μια τέτοια δε περίπτωση δηλώνει τη διάθεση των ευρωπαίων δικηγόρων να συμβάλλουν για την από κοινού αναζήτηση άλλων λύσεων.

Σημειώνεται ότι αυτή η σημαντική παρέμβαση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, στην οποία υπήρξε αναλυτική σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων δικηγόρων από τον επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας  κ. Παναγιώτη Περάκη, κατόπιν της οποίας ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος κ.  Benichou να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς την ελληνική κυβέρνηση.