Ο «παράδεισος» σταμάτησε στη Γευγελή

Ο «παράδεισος» σταμάτησε στη Γευγελή

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαβατήριο για τον «παράδεισο» φέρει πλέον για τους πρόσφυγες σφραγίδα εκδίδουσας αρχής τη «Γευγελή». Με αυτό ανά χείρας ο κάτοχός του, Σύρος ή Ιρακινός, μπορεί να διασχίσει, χωρίς άλλους ελέγχους, τις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» και να φτάσει στον προορισμό του, που κατά βάση είναι η Αυστρία ή η Γερμανία.

Μέχρι και τη διάσκεψη της Τετάρτης, στη Βιέννη, με το υπερπολύτιμο αυτό έγγραφο εφοδιάζονταν οι πρόσφυγες στα κέντρα καταγραφής στα ελληνικά νησιά και διέσχιζαν τις ενδιάμεσες χώρες.

Τώρα πλέον αυτό έχει ισχύ μόνο για να κινούνται στην ελληνική επικράτεια, μέχρι και το ελληνικό φυλάκιο στην Ειδομένη. Οσοι πρόκειται να συνεχίσουν, πρέπει να αποκτήσουν το μαγικό χαρτί, που να βεβαιώνει ότι είναι πρόσφυγες από τη Συρία ή το Ιράκ. Το «χαρτί» εκδίδει η «πολυεθνική αρχή» που έχει εγκατασταθεί πίσω από τον αγκαθωτό φράχτη. Οι άλλοι επιστρέφουν πίσω στην ελληνική πλευρά των συνόρων και από εκεί στα ενδότερα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όπου τους μεταφέρουν τα λεωφορεία.

Οι συμμετέχοντες στην «παρασυναγωγή», όπως τη χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση, που διοργάνωσε η Αυστρία, καθόρισαν με αυτόν τον τρόπο τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης στην οποία οι περισσότεροι δεν συμμετέχουν.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν εκεί, το ξεκαθάρισμα για το ποιος θα μπει στον «βαλκανικό διάδρομο» θα γίνεται πλέον στο «οχυρό» της FYROM, καθώς κρίθηκε ότι ο έλεγχος στα νησιά του Αιγαίου ήταν και παραμένει πλημμελής. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν για τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες με τον μανδύα του πρόσφυγα πολέμου.

Το σχέδιο «δραστικής μείωσης της μεταναστευτικής ροής κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων – ενιαίας αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος», στο οποίο κατέληξαν οι προσκεκλημένοι Βαλκάνιοι του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και της υπουργού επί των Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, προβλέπει, εκτός από το made in Gegeliza διαβατήριο και την απευθείας μεταφορά με τρένο από την Ειδομένη στα σύνορα Σλοβενίας-Αυστρίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μετά τη Βιέννη ένα νέο τοπίο για τις ροές βορείως των ελληνικών συνόρων με τη δημιουργία ενός ad hoc (δυτικό) βαλκανικού…Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους ελέγχονται στη Γευγελή να φτάνουν απρόσκοπτα μέχρι την Αυστρία ή τη Γερμανία.

Κάποιοι υποτυπώδεις έλεγχοι θα γίνονται στη διαδρομή, στα σύνορα των ενδιάμεσων χωρών, κυρίως για να αποτραπεί η λαθραία επιβίβαση, αφού τα στοιχεία των επιβατών της κάθε αμαξοστοιχίας θα είναι ηλεκτρονικά αρχειοθετημένα στους τερματικούς σταθμούς της διαδρομής και επομένως στην διάθεση των αστυνομικών αρχών στους σταθμούς διέλευσης, μέχρι την Αυστρία.

Και βέβαια το άνοιγμα και το κλείσιμο της στρόφιγγας στα σύνορα της FYROM με την Ελλάδα θα γίνεται στην πραγματικότητα από τη Βιέννη, ανάλογα με τους σχεδιασμούς, πρωτίστως, της Αυστρίας και δευτερευόντως της Γερμανίας για το πόσους θα δέχονται.

Και κάπως έτσι, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και να συνιστούν το ίδιο και στους ψηφοφόρους τους εν όψει των εκλογών στη Αυστρία – ο κ. Κουρτς και η κ. Λάιτνερ; Εχοντας ανεγείρει προστατευτικά «τείχη» για την απόκρουση των ξενόφερτων μακριά από τη Βιέννη, εξανάγκασαν ουσιαστικά τα άλλα κράτη να ευθυγραμμιστούν μαζί τους. Γιατί αυτό έγινε στην περιβόητη διάσκεψη με τις χώρες του «διαδρόμου».

Υποχρεώθηκαν να συνταχθούν μαζί τους, φοβούμενες ότι κάποια στιγμή θα μετατραπούν και οι ίδιες σε «αποθήκες ψυχών».

Ωστόσο, στην πράξη, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν και διαφορετικά. Ιδιαίτερα, αν ληφθούν υπόψη οι πληροφορίες που έρχονται από τις χώρες της διαδρομής, οι οποίες αναφέρουν ότι πληθαίνουν στους αυτοκινητόδρομους οι ομάδες μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στα εδάφη τους και προσπαθούν πεζοπορώντας να φτάσουν στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Οι Σέρβοι έχουν δημιουργήσει ειδικό καταυλισμό στην πόλη Σουμπότιτσα, στη μεθόριο με την Ουγγαρία, για όσους συλλαμβάνονται να περιφέρονται στα πάρκα του Βελιγραδίου ή φτάνουν στα σερβοουγγρικά σύνορα όπου προσπαθούν, πληρώνοντας αδρά ντόπιους επιτήδειους, να τρυπήσουν τον αγκαθωτό φράχτη για να συνεχίσουν.

Τα τοπικά κυκλώματα έχουν αναλάβει ήδη δράση: Στις αρχές της εβδομάδας συνελήφθη Σέρβος να μεταφέρει μέσω δασικής περιοχής στην χώρα του 35 πρόσφυγες από την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Νέα περάσματα

Στον καταυλισμό της πόλης Ταμπανόβτσι της ΠΓΔΜ παραμένουν εγκλωβισμένοι 700 Αφγανοί, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν από την Κροατία στη Σερβία. Η τελευταία τούς επέστρεψε στα Σκόπια, τα οποία θέλουν να τους στείλουν στην Ελλάδα. Ωστόσο εκείνοι αρνούνται και, φυσικά, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι και η ελληνική πλευρά δεν θα αρνηθεί να τους παραλάβει. Η διαδρομή, ωστόσο, δείχνει τη συνήθη πορεία των πραγμάτων.

Ο φόβος ότι με το κλείσιμο της στρόφιγγας οι ροές θα στραφούν με τη βοήθεια συμμοριών σε άλλες διαδρομές προκαλεί έντονες ανησυχίες. Χώρες υποψήφιες να αποτελέσουν τους νέους διαδρόμους, όπως το Μαυροβούνιο και η Βοσνία, ανακοίνωσαν πως με τα πρώτα κρούσματα θα κλείσουν τα σύνορα, ενώ μέτρα λαμβάνουν η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Ομως ο μεγάλος εφιάλτης για τα κράτη του βαλκανικού διαδρόμου παραμένει το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου από τα ελληνικά σύνορα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.  Σ’ αυτή  την περίπτωση ούτε ο κ. Κουρτς  ούτε η κ. Λάιτνερ θα αποτρέψουν την ανθρωπιστική καταστροφή. Το πιθανότερο είναι ότι θα σπεύσουν  να οργανώσουν άλλη γραμμή άμυνας ψηλότερα, στην Κροατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή