Εξαίρεση υλικών νοσοκομείων από Παρατηρητήριο Τιμών

Εξαίρεση υλικών νοσοκομείων από Παρατηρητήριο Τιμών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση των φίλτρων τεχνητού νεφρού από το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζονται και συγκεκριμένες τιμές για όλη την επικράτεια για τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, οι οποίες είναι υψηλότερες από τις τιμές που αναρτήθηκαν πρόσφατα ή πρόκειται να αναρτηθούν στο Παρατηρητήριο, έπειτα από προσφορές που είχαν γίνει στα δημόσια νοσοκομεία το 2015. Σύμφωνα με την απόφαση, η εξαίρεση των συγκεκριμένων υλικών από το Παρατηρητήριο και ο ορισμός νέων τιμών γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και κάλυψης ζωτικών αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων», με δεδομένο ότι οι προμηθευτές αρνούνται να παρέχουν υλικά στα νοσοκομεία εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι τιμές φίλτρων τεχνητού νεφρού Low Flux και High Flux με συνθετική μεμβράνη ορίζονται στα 18,9 ευρώ και 23,8 ευρώ αντίστοιχα. Η τρέχουσα τιμή του Παρατηρητηρίου για την πρώτη κατηγορία φίλτρων είναι από τον Ιανουάριο 2016 16,3 ευρώ, ενώ πριν από τον Ιανουάριο ήταν στα 21 ευρώ. Αντίστοιχα η τιμή του Παρατηρητηρίου για τη δεύτερη κατηγορία είναι 28 ευρώ, αλλά με βάση προσφορά που είχε γίνει το 2015 στο νοσοκομείο Χανίου επρόκειτο να μειωθεί στα 21,8 ευρώ.

Οπως και σε μια σειρά από αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων, έτσι και στα φίλτρα τεχνητού νεφρού καταγράφεται το τελευταίο διάστημα «εμπλοκή» στις προμήθειες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο Παρατηρητήριο αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές με τις οποίες έχει προμηθευτεί μονάδα υγείας ένα προϊόν ανά την επικράτεια. Οι τιμές αυτές «κλειδώνουν» ως ανώτατες για όλα τα νοσοκομεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι «ευκαιριακές», δηλαδή προσφορές από προμηθευτές που θέλουν απλώς να «διώξουν» το στοκ τους πριν αυτό λήξει, και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της αγοράς και ακόμη και οι ίδιοι ενδέχεται να μην μπορούν να προμηθεύσουν τα υλικά τους στη χαμηλή τιμή με την οποία τα είχαν προσφέρει στο παρελθόν. Στον αντίποδα, όπως καταγγέλλουν στελέχη των νοσοκομείων, στα ακριβά υλικά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι προμηθεύτριες εταιρείες ακολουθούν «πιστά» τις τιμές του Παρατηρητηρίου και δεν κάνουν καλύτερες προσφορές, διατηρώντας τες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σειρά φθηνών αναλώσιμων υλικών, όπως σύριγγες και γάζες. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να μην ξεμείνουν τα νοσοκομεία από υλικά, οι διοικούντες των νοσοκομείων αναγκάζονται να «ρισκάρουν» μια παράνομη διαδικασία, αψηφώντας τις τιμές του Παρατηρητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή