Ο Δήμος Πειραιά αποσύρει τη στήριξή του

Ο Δήμος Πειραιά αποσύρει τη στήριξή του

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απροθυμία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά να μετακινηθούν συναντούν οι προσπάθειες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποσυμφορήσει τις αποβάθρες όπου συγκεντρώνονταν χθες το πρωί 5.370 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη χρήση μεταφραστών και τη διανομή φυλλαδίων, τα πούλμαν που προορίζονταν να μεταφέρουν πρόσφυγες στον Κατσικά Ιωαννίνων παρέμεναν χωρίς πληρότητα μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Βεβαίως αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι τα 210 άτομα που μεταφέρθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στον Κατσικά αντέδρασαν έντονα για την κατάσταση του κέντρου, δεν αποβιβάζονταν από τα πούλμαν και αρκετοί από τους πρόσφυγες ζητούσαν να επιστρέψουν στον Πειραιά!

Μέχρι χθες το πρωί υπήρχαν ακόμα αντιδράσεις, και πολλοί πρόσφυγες με τις οικογένειές τους αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και πέρασαν τη νύχτα εντός τους. Το κέντρο στον Κατσικά, που φιλοξενεί πάνω από 1.350 άτομα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, καθώς βιαστικά τοποθετήθηκαν χαλίκι και σκηνές πάνω σε έναν διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου… Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν υπάρχει ζεστό νερό και οι τουαλέτες είναι ελάχιστες για το πλήθος των συγκεντρωμένων.

Την αποχώρηση του Δήμου Πειραιά από τη διαδικασία υποστήριξης των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ανακοίνωσε χθες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης. Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης, καθώς ο Δήμος είχε σημαντική συμβολή στην καθημερινή διανομή χιλιάδων μερίδων φαγητού στο λιμάνι. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, στο μεγαλύτερο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης, να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, με την έννοια ότι δεν πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά έχουμε κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας από τη βρομιά», είπε ο κ. Κόκκαλης μιλώντας στον «Βήμα FM».

«Εχουμε φύγει ήδη. Εχουμε όμως αφήσει καζάνια και γκάζια. Ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη», είπε ο κ. Κόκκαλης, που κάλεσε και την πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη. «Εχουμε 5.000 ανθρώπους, που κοιμούνται στα πατώματα άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα», τόνισε.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών χθες το πρωί υπολογίστηκε σε 52.046 άτομα, εκ των οποίων 11.300 στην Ειδομένη. Μεγάλες συγκεντρώσεις υπάρχουν επίσης στο Χέρσο (3.900) και στο Πολύκαστρο (3.520) του Κιλκίς, στο Κουτσόχερο Λάρισας (1.431) και στο Ελληνικό (4.500).

Οι αφίξεις συνεχίζονται, χωρίς μεγάλες αριθμητικές εξάρσεις, προσθέτοντας καθημερινά μερικές εκατοντάδες άτομα σε ένα «σύστημα» που ήδη βρίσκεται στα όριά του. Στο 24ωρο που ολοκληρώθηκε χθες τα χαράματα αποβιβάστηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 401 άτομα (190 άτομα στη Λέσβο, 211 στη Χίο), ενώ χθες το πρωί περίπου 200 άτομα έφτασαν στη Λέσβο.

Η δυσκολία στην εθελοντική μετακίνηση των προσφύγων, από τον Πειραιά ή την Ειδομένη, είναι μεγάλη, καθώς οι υποδομές στα κέντρα είναι πολύ άσχημες ή υποτυπώδεις. Πολλοί πρόσφυγες καταγγέλλουν πως τους δίνονται παραπλανητικές πληροφορίες, όπως ότι ο Κατσικάς είναι κοντά στην Αθήνα! Είναι ενδεικτικά αυτά που αναφέρει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στα ανοιχτά (προς το παρόν) και επίσημα κέντρα φιλοξενίας, το κράτος υπόσχεται ότι εκεί θα βρουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές, πρόσβαση στο άσυλο, ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οικογενειακή επανένωση, εθελοντικό επαναπατρισμό. Φτάνοντας όμως εκεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τι βρίσκουν; Τίποτα. Και γι’ αυτό φεύγουν ακόμα και με τα πόδια, ώστε να επιστρέψουν στα ανεπίσημα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων, όπου νομίζουν ότι θα βρουν εναλλακτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή