«Βγάλαμε έναν δύσκολο χειμώνα με παγωνιές, δεν θα φύγουμε τώρα»

«Βγάλαμε έναν δύσκολο χειμώνα με παγωνιές, δεν θα φύγουμε τώρα»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας έχουν αναπτυχθεί στην Ειδομένη, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου λειτουργούν καταυλισμοί προσφύγων, με εντολή να παρακολουθούν την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και γενικότερα τη μεταναστευτική κινητικότητα, ώστε η Σόφια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που κατευθυνθούν ροές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Την αποκάλυψη έκανε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, την ώρα που στην Ειδομένη ο καταυλισμός «βράζει», και παρά το ότι επιδημίες έκαναν την εμφάνισή τους με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους να μην εγκαταλείψουν τις σκηνές και τα παραπήγματα, προσδοκώντας το άνοιγμα των συνόρων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μόνιτορ», είχε χαρακτηρίσει «φρικιαστικές» τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους ελληνικούς καταυλισμούς, ανέφερε ότι «έχουμε στείλει και στελέχη μας επί τόπου και λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στους καταυλισμούς και στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες». Υποστήριξε, μάλιστα, σε αντιδιαστολή, ότι «η Βουλγαρία τα καταφέρνει καλύτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και έχει ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα, ένα πρωτοφανές όργιο φημών περί ανοίγματος από στιγμή σε στιγμή των συνόρων (!), δήθεν προετοιμασιών ΜΚΟ και ακτιβιστών για δυναμικές ενέργειες από κοινού με πρόσφυγες και μετανάστες στον αγκαθωτό φράχτη και επικείμενης επέμβασης της Αστυνομίας για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής συντηρεί ατμόσφαιρα γενικευμένης σύγχυσης και ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης. Η εικόνα που εμφάνιζε χθες η «πολιτεία των απεγνωσμένων» έμοιαζε με βάλτο, όπου κάτω από τη γαλήνια επιφάνεια επικρατούσε αναβρασμός.

Η ανοιξιάτικη ηλιόλουστη μέρα «ξετρύπωσε» από τις σκηνές γυναικόπαιδα και υπερήλικες, που, κατά τη «μνημειώδη» ρήση της κ. Τασίας, «λιάζονταν» σε στρωμένες κουβέρτες και κομμάτια νάιλον, ενώ τα ψαλίδια στα υπαίθρια κουρεία είχαν πάρει «φωτιά», καθώς ο καταυλισμός δέχεται τις τελευταίες μέρες επιδρομή από ψείρες, ενώ, όπως είπε στην «Κ» μέλος του κλιμακίου του ΚΕΛΠΝΟ, εμφανίστηκαν και κρούσματα ψώρας.

Ο ερχομός της άνοιξης και η συνακόλουθη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ενισχύουν την πρόθεση των προσφύγων για παραμονή στην Ειδομένη, μέχρις ότου ανοίξουν τα σύνορα, και την επιμονή τους να μη δέχονται να γυρίσουν πίσω σε κέντρα φιλοξενίας.

«Βγάλαμε έναν δύσκολο χειμώνα με παγωνιές, βροχές και λάσπες, δεν θα φύγουμε τώρα. Δεν μπορεί, δεν θα μας αφήσουν εδώ οι Ευρωπαίοι, κάποια στιγμή θ’ ανοίξουν τα σύνορα», λέει ένας από αυτούς.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στον καταυλισμό για «κακές συνθήκες» διαβίωσης όσων βρίσκονται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα ενδότερα ενισχύει τη βούλησή τους για παραμονή. Ομως το «ποτήρι της υπομονής» έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και στους κατοίκους της Ειδομένης και των κοντινών χωριών, που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, ζουν με τον φόβο, καθώς σημειώνονται κρούσματα κλοπών και παραβιάσεων των σπιτιών, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας προγραμμάτισαν για σήμερα αποκλεισμό της γέφυρας του Αξιού που οδηγεί στην Ειδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή