Εκμίσθωση ακινήτων σε πρόσφυγες

Εκμίσθωση ακινήτων σε πρόσφυγες

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενδιαφέρομαι να νοικιάσω σε πρόσφυγες μπλοκ τριών διαμερισμάτων –γκαρσονιέρα, τριάρι και τεσσάρι– συνολικού εμβαδού 200 τ.μ., στην περιοχή Κατεχάκη, Ελληνορώσων. Παραμένω στη διάθεσή σας, υπογραφή».

Με αυτό το email ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΜΚΟ PRAKSIS στον Τύπο για εκμίσθωση ακινήτων σε πρόσφυγες, ο κ. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος, ιατρός, πανεπιστημιακός σε θέματα προληπτικής ιατρικής, επιδημιολογίας και διατροφής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Δύο χρόνια ξενοίκιαστα, με ενοικιαστές που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους τεράστια χρέη, ο ιδιοκτήτης συμφώνησε αμέσως με τη σύζυγο για το τι θα έπρατταν. Την ώρα, μάλιστα, που ένα σύννεφο δυσπιστίας κυριαρχεί στο μυαλό αρκετών Ελλήνων πολιτών σχετικά με το «δέον γενέσθαι» στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων προσφύγων, οι οποίοι έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, συχνά μάλιστα εμποδίζοντάς τους να πράξουν ακόμη και τα στοιχειώδη ανθρωπιστικά τους καθήκοντα, ο κ. Πολυχρονόπουλος ενήργησε άμεσα και πρακτικά: «Μόλις διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο σε εφημερίδα, μπήκα αμέσως στο Ιντερνετ να δω τι είναι η PRAKSIS. Είδα πως υπήρχε μεγάλη διαφάνεια – βρήκα μέχρι και τον ισολογισμό, τις δωρεές που έχουν γίνει. Ολα απέπνεαν σοβαρότητα, αξιοπιστία. Οπότε έστειλα αυτό το mail. Μου απάντησαν την επόμενη μέρα, κανονίστηκε αυθημερόν η συνάντηση με την εθελόντρια της ΜΚΟ. Είδε τα διαμερίσματα, τα φωτογράφισε. Λίγες μέρες αργότερα, υπογράψαμε τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα ενοίκια προπληρώθηκαν – 700 ευρώ συνολικά: 100, 250 και 350. Δηλώθηκαν άμεσα στην εφορία, ενώ συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το βάψιμο – έγιναν σαν καινούργια!», θα πει ο ίδιος.

Ποια η ταυτότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος; Οπως ενημερώνει ο κ. Αλκης Σουλιώτης, κοινωνικός λειτουργός, συντονιστής του προγράμματος relocation, που υλοποιεί η PRAKSIS, με χρηματοδότηση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «πρόκειται για ένα τεράστιο project, με χρονική αφετηρία τη 17η Νοεμβρίου 2015. Aφορά τους πρόσφυγες, που βρέθηκαν στην Ελλάδα και αιτούνται μετεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εμείς υλοποιούμε το κομμάτι της στέγασης.

Ξεκινήσαμε τη φιλοξενία συνεργαζόμενοι με 40 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο, Ρόδο… σε όλες τις περιοχές εισόδου.

Στα μέσα Γενάρη περίπου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να υποβάλουν πρόταση υλοποίησης προγραμμάτων φιλοξενίας των αιτούντων μετεγκατάσταση –εκτός από εμάς, το έργο έχουν αναλάβει και άλλοι 8 φορείς και ΜΚΟ– σε ξενοδοχεία μέσω hotel vouchers ή ενοικίαση ολόκληρου ξενοδοχείου, σε αυτόνομα διαμερίσματα υπό την εποπτεία του εκάστοτε φορέα και σε host families, δηλαδή ντόπιες οικογένειες, που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και θα επιδοτούνται».

Ποια η εικόνα της φιλοξενίας αυτή τη στιγμή; «Περίπου 2.000 άτομα σε ξενοδοχεία μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, ενώ τώρα που έκλεισαν τα σύνορα, υπάρχουν μαζικές παραπομπές για στέγαση – περίπου 500 άτομα καθημερινά. Πλέον αλλάζουν γνώμη και, αντίθετα με το τι συνέβαινε πριν, στρέφονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης», συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε μόνο για πρόσφυγες, το 90% από Συρία και Ιράκ. Ολες οι παραπομπές προέρχονται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, της οποίας τα στελέχη βρίσκονται παντού – στις ακριτικές περιοχές, στον Πειραιά, στην Υπηρεσία Ασύλου. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουμε τη στέγασή τους –προς το παρόν σε ξενοδοχεία, οσονούπω σε διαμερίσματα– χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση το να ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Με τους πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί πλέον στη χώρα μας, πώς διαγράφεται το μέλλον της στέγασής τους; Σύμφωνα με τον υπεύθυνο, «μάξιμουμ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου θεωρείται το τρίμηνο. Το θέμα είναι όμως ότι εγκλωβίζονται και καινούργιοι, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Αν όλοι αυτοί αιτηθούν απευθείας relocation, προφανώς δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε με σπίτια ή ξενοδοχεία – θα εξυπηρετηθούν μόνο σε δομές τύπου Σχιστό».

Χωρίς διακρίσεις

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από την άλλη, είναι ήδη πολλοί εκείνοι που τα διαθέτουν προς ενοικίαση. Ο κ. Πολυχρονόπουλος, διαπνεόμενος από καλή πίστη, δεν κάνει διάκριση στους ενοικιαστές με βάση τη θρησκεία ή τη φυλή τους: «Οποιαδήποτε οικογένεια που σέβεται τον χώρο σαν να είναι δικός της, μου αρκεί. Επιπλέον, αισθάνομαι ότι κάνω κάτι καλό. Μακάρι σύντομα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τόπο τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εύχομαι να υπάρχουν οι συνθήκες οικογένειας, παιδείας, ζωής».

Οι προδιαγραφές των διαμερισμάτων

Ποιες είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα διαμέρισμα, προκειμένου να ενοικιαστεί από τη ΜΚΟ PRAKSIS (αλλά και τις άλλες συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης προσφύγων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία;

«Πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 τ.μ., να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, όπως και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Επίσης, είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες να μας προσκομίζουν κάποιους παλαιότερους λογαριασμούς ΔΕΚΟ», ενημερώνει ο κ. Αλκης Σουλιώτης, υπεύθυνος relocation της PRAKSIS, διευκρινίζοντας πως «τα ενοίκια προκαταβάλλονται μέχρι το τέλος του 2016, ενώ το ύψος του ενοικίου φτάνει μέχρι 400 ευρώ – ανάλογα με την περιοχή, το ακίνητο, αν είναι επιπλωμένο ή όχι».

Με ποιο τρόπο εντοπίζονται τα διαμερίσματα προς ενοικίαση; «Ξεκινήσαμε μέσω αγγελιών, απευθυνθήκαμε σε μεσιτικά γραφεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Μπορεί όμως να συμμετέχει οποιοσδήποτε. Επειδή δε η διάχυση της πληροφορίας είναι μεγάλη, πάρα πολλοί ιδιώτες με ξενοίκιαστα διαμερίσματα επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά. Δεχόμαστε περίπου 50 τέτοια τηλεφωνήματα την ημέρα. Βρίσκουμε πλέον ακίνητα πολύ εύκολα, ενώ τονώνεται η κτηματομεσιτική αγορά».

Οπως δε επισημαίνει ο ίδιος: «Μέσω αυτού του πρότζεκτ, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλές οικογένειες, που είχαν κάποια ακίνητα εγκαταλελειμμένα, με βλάβες ή φθορές, να τα ανακαινίσουν καθώς εισέπραξαν τα χρήματα προκαταβολικά. Τονώθηκαν, δηλαδή, οικονομικά, ενώ πολλοί καλύπτουν με αυτό τον τρόπο τα χρέη της εφορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή