90 νέα ασθενοφόρα στον στόλο του ΕΚΑΒ

90 νέα ασθενοφόρα στον στόλο του ΕΚΑΒ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η παραλαβή των 90 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ηδη, το πρώτο ασθενοφόρο παρελήφθη «συμβολικά» στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ και εκτιμάται ότι και τα 90 ασθενοφόρα θα είναι στα παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά τη χώρα έως τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι μέρος του γνωστού και πολυετούς διαγωνισμού για τα 186 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες με τα οποία θα ενισχυόταν το ΕΚΑΒ. Λόγω νομικών εμπλοκών ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τελικά μόνο για τα 90 από τα 186 ασθενοφόρα. Με δεδομένο ότι το παλαιό ΕΣΠΑ έληξε, η προμήθεια των υπόλοιπων 96 ασθενοφόρων θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Από τα 90 ασθενοφόρα που παραλαμβάνει αυτό το διάστημα του ΕΚΑΒ, κανένα δεν πρόκειται να ενισχύσει το ΕΚΑΒ Αθήνας, αφού η αγορά τους χρηματοδοτήθηκε από Επιχειρησιακά Προγράμματα άλλων περιφερειών. Και αυτό όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο γηρασμένος στόλος του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, από τα περίπου 130 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αθηνών, περίπου τα μισά είναι ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών βλαβών. Αλλωστε, ο μεγάλος όγκος των ασθενοφόρων αγοράστηκε το 2003 κι έτσι έχει διανύσει περί το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα έκαστο. Από ένα σύνολο 85 τομέων ασθενοφόρων στο Λεκανοπέδιο, περισσότεροι από 25 έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να καλύπτονται από γειτονικούς τομείς με καθυστερήσεις στον χρόνο ανταπόκρισης του ασθενοφόρου.

Κατανομή

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΚΑΒ, βάσει χρονοδιαγράμματος, τα 90 νέα οχήματα θα παραληφθούν τμηματικά και έτοιμα προς επιχειρησιακή δράση μέχρι τον Ιούνιο ως εξής: οκτώ στο Νότιο Αιγαίο, 14 στη Δυτική Μακεδονία, δύο στο Β. Αιγαίο, 25 στην Κρήτη, 14 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 11 στην Ηπειρο, έξι στα νησιά του Ιονίου και 10 στη Πελοπόννησο.

Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας, δεσμεύθηκε ότι θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο 2016 νέος διαγωνισμός για τα 96 οχήματα που μένουν να αποκτηθούν (30 ασθενοφόρα και 15 κινητές μονάδες θα είναι για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αθήνας). Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους τόνισαν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι η Αττική και οι άλλες περιφέρειες που αφορά, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της παλαιότητας του στόλου τους. Πρότειναν δε να αγοράσει το υπουργείο από τον δικό του προϋπολογισμό και με διαδικασίες fast track τα ασθενοφόρα λόγω της έκτακτης ανάγκης από το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η απόσβεση των χρημάτων θα γίνει τάχιστα από την οικονομία σε καύσιμα και ανταλλακτικά.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη 19-4-2016, το ΕΚΑΒ Αθήνας θα λειτουργήσει από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. με προσωπικό ασφαλείας, λόγω έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για θεσμικά και οικονομικά ζητήματά τους. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης θα εξετασθεί και το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού σε σχέση με τη διαχείριση περιστατικών προς και από τα hotspots.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή