Κανονικά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Κανονικά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 δίνει η κυβέρνηση στην καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε δημοσίους υπαλλήλους που τελούν σε νόμιμη άδεια, με εξαίρεση αυτούς που είναι σε συνδικαλιστική άδεια. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα αυτό είχε «κοπεί» με νόμο (4354/2015), από τις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, με τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, διατηρείται η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στις περιπτώσεις της χορήγησης των νομίμων θεσμοθετημένων αδειών (εκπαιδευτική, μητρότητας, ανατροφής παιδιού, αναρρωτική άδεια), «εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους». Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η επιφύλαξη του νομοθέτη για την επικείμενη ευθυγράμμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, έως τις 31/12/2017, γεγονός που αφήνει ολάνοιχτο το παράθυρο για την πλήρη κατάργησή του από το 2018, όπως άλλωστε φέρεται να είναι και η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη «διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιδοματικής πολιτικής», και τονίζεται ότι οι άδειες έχουν χορηγηθεί προκειμένου η πολιτεία να ανταποκριθεί στις βασικές της υποχρεώσεις, όπως η αναγκαία ανάπαυση των υπαλλήλων, η προστασία της μητρότητας, της οικογένειας, οι ανάγκες επανεκπαίδευσης των υπαλλήλων, κ.ά., και η θέσπισή τους δεν μπορεί να συνεπάγεται αρνητική επίπτωση στις αποδοχές του υπαλλήλου.

Για την παράταση στη χορήγηση του επιδόματος είχαν δεσμευθεί κυβερνητικά στελέχη, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από υπαλλήλους που ζημιώνονταν οικονομικά από την περικοπή του. Ο πρώτος που «υπέκυψε» στις πιέσεις των εργαζομένων ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που όχι μόνο δεσμεύθηκε προφορικά από το βήμα της Βουλής ότι θα πάρει πίσω για τους υγειονομικούς τη συγκεκριμένη περικοπή, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα: εξέδωσε εγκύκλιο, με ημερομηνία 22/2/2016, προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και τις αρμόδιες διευθύνσεις των νοσοκομείων, με το οποίο τούς καλούσε να αναστείλουν την εφαρμογή διάταξης του νόμου 4354/2016 ως προς το επίδομα, «ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης». Σημειώνεται ότι το ύψος του επιδόματος είναι, ανάλογα με την «κατηγορία» εργαζομένων, 150 ευρώ, 70 ευρώ ή 35 ευρώ μηνιαίως, μεικτά. Ειδικά, το προσωπικό των νοσοκομείων (νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, εστίασης, ιματισμού, απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους, διασώστες ΕΚΑΒ, θαλαμηπόλοι ψυχιατρικών νοσοκομείων και κλινικών) ανήκει στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Αξίζει να τονισθεί ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία για τη διατήρηση του επιδόματος, δεν αναφέρεται το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης του μέτρου επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή