Υποχώρηση της κυβέρνησης για το ωράριο φαρμακείων

Υποχώρηση της κυβέρνησης για το ωράριο φαρμακείων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πίσω από το απόλυτα ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων που ισχύει σήμερα προτίθεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, θα οριστεί συγκεκριμένο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και ο κάθε φαρμακοποιός θα δηλώνει εντός αυτού του ωραρίου ποιο διάστημα θα είναι ανοιχτό το δικό του φαρμακείο. Προϋπόθεση για τη νέα αυτή αλλαγή είναι να λάβει το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των δανειστών και οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχουν ήδη στα χέρια τους την πρόταση του υπουργείου.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει νέα ρύθμιση που θα θέτει συγκεκριμένο ωράριο, πέραν του κλασικού, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου είναι προβληματική. Οπως είπε, «η λογική είναι η εξής: θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο από το πρωί έως αργά το απόγευμα και το Σάββατο έως το μεσημέρι. Θα δηλώνει ο φαρμακοποιός εντός αυτού του ορισμένου ωραρίου ποιο διάστημα μπορεί να είναι σε λειτουργία το φαρμακείο του και φυσικά θα υπάρχει ταυτόχρονα και η υποχρέωση συμμετοχής στο σύστημα εφημερίας-διημέρευσης. Θα σταματήσει δηλαδή το καθεστώς όπου καθένας μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του κατ’ εκτίμηση και κατά τις δυνατότητες που του δίνει η αγορά της ευρύτερης περιοχής». Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι θα δοθεί αυξημένη αρμοδιότητα για το ωράριο στην Αντιπεριφέρεια και στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, καθώς και ότι θα υπάρχει ευελιξία σε τοπικό επίπεδο για να αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών περιοχών σε περιόδους υψηλής εμπορικής κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας έχει διαμορφώσει μία πρόταση την οποία έχει υποβάλει για έγκριση στους θεσμούς. Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, μόλις γίνει η τελική συνεννόηση με το κουαρτέτο, το «νέο ωράριο των φαρμακείων» θα έλθει με τη μορφή τροπολογίας νομοθετικής ρύθμισης, όπου θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων είναι επίκαιρο μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να άρει τις διημερεύσεις των φαρμακείων (εκτός από Σαββατοκύριακα και αργίες) ως διαμαρτυρία για το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο. Η κ. Χριστοφιλοπούλου υπερασπίστηκε το διευρυμένο ωράριο, σημειώνοντας ότι έχει οφέλη και για τους καταναλωτές και για τα φαρμακεία, πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουν παρατηρηθεί και «φαινόμενα τα οποία αντί να έχουν θετικά και υγιή στοιχεία για τον ανταγωνισμό, τον κάνουν αθέμιτο και κυρίως δεν εξυπηρετούν και τους πολίτες».

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «ασύδοτη και χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την τελευταία τριετία στη λειτουργία των φαρμακείων», σημειώνοντας ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, όπως έγινε με τον νόμο 4254/2014 (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), δημιούργησε πολλαπλές παρενέργειες και προβλήματα, ιδιαίτερα ως προς την πρόσβαση των πολιτών στα φαρμακεία τις νυχτερινές ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή