«Χάθηκαν πολύτιμοι θησαυροί του Παν. Αθηνών»

«Χάθηκαν πολύτιμοι θησαυροί του Παν. Αθηνών»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θησαυροί του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκονται σε κίνδυνο; Κλοπές σπανιότατων εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ καταγγέλλει ο υπεύθυνος και υπόλογος του μουσείου, Χρυσολέων Συμεωνίδης, σε έγγραφό του προς τον πρύτανη του ιδρύματος, Θάνο Δημόπουλο. Πρόκειται για πολύτιμους θησαυρούς της ιστορίας του ιδρύματος, για τους οποίους υπεύθυνο είναι και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου –στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Χημείου στην οδό Σόλωνος 104– περιλαμβάνονται όργανα του Εθνικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, πρότυπα μεγέθη, η πρώτη γεννήτρια ακτίνων Roentgen στην Ελλάδα (από το 1897), η γεννήτρια Alexanderson του ασυρμάτου που συνέδεε το Χημείο με το εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία και οι μυστικοί πομποί της Κατοχής. Επίσης, στις συλλογές του μουσείου είναι η μηχανή Ramsden (από το 1838), που παρόμοια περιγράφει ο Ρήγας Φεραίος το 1790 στο «Φυσικής απάνθισμα», πολλά όργανα και συσκευές Φυσικής και Χημείας, το προσωπικό αρχείο του Κων. Καραθεοδωρή, καθώς και όργανα από το Πανεπιστήμιο Σμύρνης.

Λόγω της αναπαλαίωσης του ευρύτερου χώρου του Παλαιού Xημείου, περίπου 100 τόνοι μουσειακού υλικού μεταφέρθηκαν έως την άνοιξη του 2007 στις αποθήκες της Φοιτητικής Εστίας του ΕΚΠΑ, στην οδό Ούλοφ Πάλμε. Από την εικόνα των αποθηκών σήμερα, ο κ. Συμεωνίδης εκτιμά ότι έχει χαθεί υλικό που ισοδυναμεί σε 300 κιβώτια, και συνεπώς πάνω από 1.000 εκθέματα. Ιδού τι λέει, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεωνίδης στο έγγραφο που έστειλε χθες στην ηγεσία του ΕΚΠΑ και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, καταγγέλλοντας εγνωσμένη αδιαφορία των αρμοδίων:

• Η τελευταία λεηλασία για το 2013, έγινε σε 13 αποθήκες του μουσείου, που βρίσκονται στο κτίριο της Φοιτητικής Εστίας. Στις αποθήκες αυτές που θεωρούνται οι ασφαλέστερες όλων, είχαν αποθηκευτεί τα πλέον σπάνια όργανα του Παλαιού Χημείου. Οπως διαπιστώθηκε, στις 26/2/2013 έγινε οργανωμένη διάρρηξη των 13 αποθηκών, και εκλάπησαν πολλά όργανα Φυσικής των αρχών του 20ού αιώνα. Για το συμβάν, ο κ. Συμεωνίδης αναφέρει ότι δεν διεξήχθη ΕΔΕ, παρότι στελέχη του ΕΚΠΑ δήλωσαν ότι τη διάρρηξη διέπραξε ομάδα οικοτρόφων της Εστίας.

• Στις 6 Δεκεμβρίου 2014, «μετά εισβολή πολλών δεκάδων ατόμων στη Φοιτητική Εστία, διερρήχθησαν και πάλι οι αποθήκες και εκλάπησαν δεκάδες κιβώτια με πολύτιμα επιστημονικά όργανα που είχαν καταγραφεί από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέος εξοπλισμός», λέει ο κ. Συμεωνίδης.

• Στις 20 Απριλίου 2016 ο κ. Συμεωνίδης αναφέρει ότι πήγε, μαζί με δύο συνεργάτες του, στη Φοιτητική Εστία για έλεγχο των αποθηκών. «Στο εσωτερικό των αποθηκών κατάδηλα ήταν τα στοιχεία των διαρρηγμένων παραθύρων και θυρών. Το χειρότερο είναι ότι είχαν κλαπεί πολλές δεκάδες χαρτοκιβώτια με σπάνιο μουσειακό υλικό», παρατηρεί.

«Δουλεύω στο μουσείο 25 χρόνια», λέει στην «Κ» ο κ. Συμεωνίδης για να καταδείξει την έγνοια του για το μουσείο, και ζητάει από τον νυν πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, τα εκθέματα να επιστρέψουν στο Παλαιό Χημείο για να διασωθούν. «Πρόκειται για επιστημονική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, ένα πλούτο που, τύχη αγαθή, κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα η Σχολή Θετικών Επιστημών», τονίζει.

Αναμένεται η απάντηση της πρυτανικής αρχής τόσο στο αίτημα του κ. Συμεωνίδη για τη μεταφορά, όσο και στο εύλογο αίτημα για διαλεύκανση της απώλειας των εκθεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT