Δύναμη των ΗΠΑ στο Αιγαίο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την πρόθεση των ΗΠΑ να διαθέσουν δυνάμεις στην εν εξελίξει επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος ανακοίνωσε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των σχεδίων τους να έχουν ναυτική παρουσία στο Αιγαίο Πέλαγος, ως μέρος της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Η αποστροφή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνιστά πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε δημοσιεύσει η «Κ» στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τις οποίες μέσω Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ εκδήλωναν προς την Ελλάδα το ενδιαφέρον τους για παρουσία στο Αιγαίο με περισσότερους από έναν τρόπους.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ο ακριβής προσδιορισμός της αμερικανικής παρουσίας στο Αιγαίο παραμένει να διευκρινιστεί περαιτέρω, ωστόσο η δημόσια δέσμευση εκ μέρους του κ. Κέρι συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή, η οποία αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο γενικότερα οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής ασφαλείας της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο των πιθανών μέσων ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στο Αιγαίο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ. Ντάγκλας Λουτ είχε προτείνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον Ελληνα ομόλογό του κ. Μιχ. Διάμεση τη διάθεση αερόστατων παρατήρησης που θα είναι αγκυροβολημένα στα ελληνικά νησιά, ένα πλοίο και αξιωματικούς που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι πάνω στα πλοία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Είναι ασαφές αν οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει κάποια από αυτές τις προτάσεις ή θα προχωρήσουν σε συνδυασμό αυτών των μέσων.

Πέρα από την επιχειρησιακή σημασία, η αμερικανική συμμετοχή στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνιστά μια έμμεση, αλλά ευκρινή εκδήλωση της βούλησης των ΗΠΑ να συνεχιστεί κανονικά η παρουσία πλοίων της Συμμαχίας στο Αρχιπέλαγος. Ηδη, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, ήταν απολύτως σαφές ότι υπήρχε μια γενική συμφωνία ότι η δράση της SNMG-2 στο Αιγαίο μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο και να επεκταθεί και στην Κεντρική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, προέκυψε και από τις τοποθετήσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Ως εκ τούτου, να προκύψει μια ευρεία περιοχή από το Αιγαίο μέχρι τα νότια της Σικελίας και τον βορρά της Λιβύης, όπου η ναυτική παρουσία των Συμμάχων θα είναι αισθητή στο πλαίσιο και της προσπάθειας ανακοπής των προσφυγικών ροών. Τονίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς (ο οποίος χθες το βράδυ είχε και διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου) έχει ήδη θέσει και τις ελληνικές προϋποθέσεις για την επέκταση της επιχείρησης στα νότια της Κρήτης και, συγκεκριμένα, να μη μεταφερθούν στο νησί πρόσφυγες και να μη συμμετάσχουν στη δύναμη που θα δρα τρίτες δυνάμεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή