Εντοπίζουν μετανάστες με… στηθοσκόπιο

Εντοπίζουν μετανάστες με… στηθοσκόπιο

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 56 Αφγανοί, πρόσφυγες και μετανάστες, σε κάποια κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, από τον καταυλισμό της Ειδομένης οι περισσότεροι. Κάποιοι διακινητές κατάφεραν, έναντι αδράς αμοιβής βεβαίως, να τους «φορτώσουν» σε μια εμπορική αμαξοστοιχία, κάπου στη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη έως τις Σέρρες, για να φτάσουν μέσω Βουλγαρίας στην Ευρώπη. Στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, όμως, τους πρόδωσε η «καρδιά» τους.

Η βουλγαρική συνοριοφυλακή τούς εντόπισε στο βαγόνι ανάμεσα σε κιβώτια με εμπορεύματα, ακούγοντας από τα τοιχώματα τους χτύπους της καρδιάς τους χάρη σ’ ένα ειδικό μηχάνημα που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση της Σόφιας από την Ιαπωνία. Το μηχάνημα είναι ένα από τα τεχνικά μέτρα ενίσχυσης της φρούρησης των συνόρων με την Ελλάδα που «επιστράτευσε» η Βουλγαρία μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», σε μια προσπάθεια να κλείσει τα μονοπάτια των κυκλωμάτων διακίνησης που έχουν αναλάβει δράση στη μεθόριο.

Ηδη, από την πίσω πλευρά των συνόρων έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της συνοριοφυλακής, επικουρούμενες από μονάδες του στρατού. Μάλιστα, στην πόλη Μπλαγκόεφγκραντ έχει εγκατασταθεί στρατηγείο που κατευθύνει τις επιχειρήσεις ελέγχου των περασμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει πως θα υψώσει και φράχτες στις ευαίσθητες διαβάσεις. Επίσης, ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν, Γκιόργκι Μπάκοντι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγκαταστήσει «μόνιμους φράχτες» στα σύνορα με τη Σερβία, καθώς το απλό αγκαθωτό συρματόπλεγμα δεν αρκεί και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα αυξήθηκαν μετά τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης.

Τα πλοκάμια των κυκλωμάτων έχουν απλωθεί παντού όπου λειτουργούν εστίες προσφύγων στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, λόγω εγγύτητας με τη μεθόριο και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού Σύρων, Ιρακινών, Αφγανών, Πακιστανών κ.ά. Εργάζονται υπογείως και πυρετωδώς ώστε να βγάλουν από τα σύνορα και με κάθε τρόπο όσους διαθέτουν χρήματα.

Πρώτα αλίευαν πελάτες κυρίως στην Ειδομένη, τώρα δρουν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας λίγο παρακάτω και σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρουν κόσμο από την Αθήνα και τον Εβρο στα σύνορα, απ’ όπου τους περνούν με τη βοήθεια συνεργατών τους από την άλλη πλευρά. Παραμονές της διάλυσης του καταυλισμού της Ειδομένης, έξω από την Κορυτσά συνελήφθησαν από την αλβανική αστυνομία 19 Σύροι, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα από δασική περιοχή της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας. Οπως είπαν είχαν φύγει από την Ειδομένη, πληρώνοντας μερικές χιλιάδες δολάρια με ταξί, το οποίο τους μίσθωσαν κάποιοι «άγνωστοι» ομοεθνείς τους. Το ταξί τούς άφησε λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα απ’ όπου τους παρέλαβε κάποιος Αλβανός με σκοπό να τους προωθήσει μέσω της Αλβανίας στο Μαυροβούνιο και από εκεί να φτάσουν στη Γερμανία.

Σε μια άλλη περίπτωση, τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η λιμενική αστυνομία εντόπισε 12 Σομαλούς και Ιρακινούς σε νταλίκα πλοίου με προορισμό την Ιταλία. Εκτός από τον οδηγό του φορτηγού συνελήφθησαν και δύο συνεργοί εργαζόμενοι στην ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που δραστηριοποιείται στον τομέα ελέγχου οχημάτων και εμπορευμάτων που φεύγουν για το εξωτερικό…

Ο διάδρομος

Η φραγή του «βαλκανικού διαδρόμου» ανέκοψε μεν τα καραβάνια των απελπισμένων, γιγάντωσε, όμως, τα κυκλώματα των διακινητών, που αυξήθηκαν, οργανώθηκαν καλύτερα σε πολυεθνική βάση και βεβαίως ανέβασαν στα ύψη τις τιμές. Το πάρκο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου είναι στέκι συνάντησης διακινητών και όσων φτάνουν από την Ελλάδα μέσω Σκοπίων ή και Βουλγαρίας και θέλουν να συνεχίσουν για την Αυστρία ή τη Γερμανία.

Εκεί κλείνονται οι περισσότερες συμφωνίες. Η τιμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα σερβικών ΜΜΕ, είναι 800 ευρώ το άτομο για το πέρασμα στην Αυστρία και 100 μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία, όπου ο διακινητής τούς υποδεικνύει τις… τρύπες του φράχτη. Και για να μην τους εντοπίζει η αστυνομία, τα κυκλώματα οδηγούν τους πρόσφυγες και μετανάστες-πελάτες, ενόσω είναι στο Βελιγράδι, σε φθηνά διαμερίσματα απ’ όπου τους παραλαμβάνουν την κατάλληλη στιγμή.

Από την άλλη, η αστυνομία της FYROM επιστρέφει στην Ελλάδα όσους γίνονται αντιληπτοί, οι σερβικές αρχές κάνουν το ίδιο και το ιδιότυπο αυτό «ντόμινο» τελειώνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή