Ικανοποιητικά προχωράει η προκαταγραφή

Ικανοποιητικά προχωράει η προκαταγραφή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 10.000 έφτασαν οι προκαταγραφές προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Η διαδικασία της προκαταγραφής πραγματοποιείται εδώ και δύο εβδομάδες από κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου σε συνεργασία με τον EASO (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου) και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η προκαταγραφή θεωρείται πολύ σημαντική διαδικασία ώστε να υπάρξει εκτίμηση για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα και για τις δυνατότητες συμμετοχής σε προγράμματα μετεγκατάστασης, παροχής ασύλου κ.λπ.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν χθες το πρωί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου, ήταν 56.975 άτομα. Απ’ αυτούς, 8.556 βρίσκονταν στα νησιά (οι 3.308 στη Λέσβο), 23.786 στη Βόρεια Ελλάδα (με μεγαλύτερο χώρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο με 4.124 άτομα), 2.122 στην Κεντρική Ελλάδα, 9.960 στην Αττική (χωρίς το λιμάνι του Πειραιά και το Ελληνικό, όπου βρίσκονται επιπλέον 1.300 και 3.600 άτομα αντίστοιχα), 240 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ανδραβίδα, 5.896 πρόσφυγες φιλοξενούνται από την Υπατη Αρμοστεία σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και στο στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια, ενώ σε 1.500 υπολογίζονται κατ’ εκτίμηση οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκτός όλων αυτών των δομών.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται. Χθες αποβιβάστηκαν 72 στη Σάμο και 6 στη Χίο, οι οποίοι προστίθενται σε χώρους που ασφυκτιούν. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, η χωρητικότητα των δομών στη Χίο είναι για 1.100 άτομα και βρίσκονται 2.580 πρόσφυγες στο νησί. Στη Σάμο φιλοξενούνται 1.423 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 850.

Στη Σούδα της Χίου, σε χώρο φιλοξενίας, μαχαιρώθηκε χθες θανάσιμα 32χρονος Αιγύπτιος από 31χρονο ομοεθνή του, ο οποίος τραυμάτισε με το μαχαίρι ακόμα έναν συμπατριώτη του. Ο 31χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας, με κρούσματα παραβατικότητας από έναν κόσμο «που έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση, του τελειώνουν τα λεφτά, νιώθει εγκλωβισμένος».

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε τη δημιουργία 500 θέσεων μέχρι τον Ιούλιο για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών. «Επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Πριν εξετάζονταν 30 αιτήσεις την ημέρα, σήμερα εξετάζονται 70 και στόχος μας είναι να φθάσουμε στις 150», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας και ζήτησε λήψη μέτρων πριν το πρόβλημα γίνει εκρηκτικό. «Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου. Στη Σάμο είναι μόνο ένας υπάλληλος. Αυτό εντείνει την απελπισία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Τάσσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή