Νέες υπερπτήσεις από την Τουρκία

Νέες υπερπτήσεις από την Τουρκία

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαδοχικές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες, και συγκεκριμένα την Παναγιά (Πασάς) στα ανατολικά των Οινουσσών και τους Καλόγερους στα νοτιοδυτικά των Ψαρών στο Κεντρικό Αιγαίο, καταγράφηκαν χθες, από ένα σκάφος ναυτικής συνεργασίας και ζεύγος F-16. Τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά το Πάσχα, σημειώθηκε μια σαφής και απότομη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, κάτι που φαίνεται και από την καταγραφή πολύ λιγότερων παραβάσεων του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες υπήρχε σχεδόν μηδενική δραστηριότητα. Ωστόσο χθες, στις 11.43 το πρωί, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 της τουρκικής Ακτοφυλακής πέταξε σε χαμηλό ύψος, 1.500 ποδιών, πάνω από τη νησίδα Παναγιά στα ανατολικά των Οινουσσών, κάτι που έγινε αντιληπτό από αρκετούς στη Χίο, καθώς αυτού του τύπου τα αεροπλάνα κινούνται με ταχύτητες πολύ χαμηλότερες των μαχητικών.

Η δεύτερη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο ύψος (16.000 πόδια) λίγα λεπτά αργότερα στις 12.11, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από της νησίδες Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο. Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δεν εκφράζουν ανησυχία για τα δύο πρόσφατα περιστατικά, τα οποία εντάσσουν στη γενικότερη πρακτική των Τούρκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή